Vliegende Brigade brengt vlinders naar Beerze

Vliegende Brigade brengt vlinders naar Beerze

DALFSEN – BEERZE – Woensdag 26 november legt de Vliegende Brigade, een deskundige vrijwilligersgroep van Landschap Overijssel, een vlinderveld aan op Landgoed Beerze. Dit vlinderveld bestaat uit verschillende nectarhoudende planten en struiken waar vlinders zich mee voeden. Op het Landgoed lag al een vlinderweide, maar deze heeft een opknapbeurt nodig. Van de nieuwe aanplant en het inzaaien van kruiden zullen vlinders als de bruine vuurvlinder, icarusblauwtje, landkaartje en sleedoornpage profiteren. Maar ook andere dieren als het hooibeestje en wilde bijen voelen zich er na de inrichting beter thuis. Aankomend voorjaar genieten van de vlinders? Kijk op www.landschapoverijssel.nl/beerze voor wandelroutes op Beerze.

Vlindertuin en nectarweide
Op Landgoed Beerze was al eerder een vlindertuin aangelegd. Helaas waren hier maar weinig vlinders te zien. Het grasland is verzuurt en goede nectarplanten zijn verdwenen. Een gemiste kans voor zeldzame en bedreigde vlindersoorten als de bruine vuurvlinder en sleedoornpage. Elzen en berken worden uit het gebied verwijderd en de aanwezige wilgen worden weer vrij gezet. Dit is belangrijk voor de grote weerschijnvlinder die zich op de wilgen voortplant. De takken die vrijkomen worden op grote hopen gelegd die vervolgens worden beplant met braamstruiken. In een grote cirkel worden de nectarhoudende planten zoals vlinderstruik en vuilboom geplant. Buiten de cirkel worden zaaibedden aangelegd en bekalkt voor wilde planten. De inrichting moet voor de winter klaar zijn, zodat volgende voorjaar de vlinders al optimaal kunnen profiteren.

Vliegende Brigade
De Vliegende Brigade is een vrijwilligersgroep van Landschap Overijssel die zich bezig houdt met landschapsbeheer voor bedreigde planten en dieren. De Vliegende Brigade, die bestaat uit ongeveer vijfentwintig man, werkt door de hele provincie en is actief op plekken waar geen plaatselijke vrijwilligersgroep actief is. De groep werkt in natuurterreinen, maar ook bij particuliere grondeigenaren. Landschap Overijssel faciliteert de vrijwilligersgroep met concrete klussen, gereedschap en deskundigheid.

Artikel delen: