Huishoudelijke hulp gemeente Dalfsen

DALFSEN – Gemeenteraad Dalfsen akkoord met herstructurering huishoudelijke hulp. Huidige cliënten behouden 1e halfjaar van 2015 huishoudelijke hulp De gemeenteraad heeft op 15 december 2014 ingestemd met het collegevoorstel ‘Aanpassing Hulp bij het Huishouden’. In dit voorstel wordt beschreven hoe de huishoudelijke hulp eruit komt te zien in 2015 en 2016. Doordat de gemeenteraad akkoord is met het voorstel blijft de huishoudelijke hulp voor huidige cliënten ongewijzigd tot 1 juli 2015, mits de indicatie van de cliënt niet eerder afloopt. “Als de indicatie van inwoners die momenteel huishoudelijke hulp ontvangen niet afloopt voor 1 juli 2015 dan verandert er niets. Het eerste halfjaar wordt namelijk gezien als overgangsperiode die de gemeente instelt om iedereen aan de uitgangspunten van de nieuwe Wmo 2015 te laten wennen”, aldus wethouder Maurits von Martels, binnen de gemeente Dalfsen verantwoordelijk voor de huishoudelijke hulp.
Het voorstel is als volgt samen te vatten:
– De hulp bij het huishouden 1 (HH1: schoonmaakondersteuning, waarbij de inwoner zelf in staat is om te bepalen welke schoonmaakwerkzaamheden worden verricht) blijft voor de huidige gebruikers een individuele voorziening. In 2015 noemt de gemeente dit een maatwerkvoorziening. Na 1 juli 2015 wordt gestuurd op resultaat en wordt niet in uren gedacht. Inwoners overleggen met de hulp (de zorgaanbieder) hoe ze, eventueel met behulp de omgeving, het resultaat van een schoon en leefbaar huis kunnen houden.
– De hulp bij het huishouden 2 (HH2: schoonmaakondersteuning waarbij de hulp bekijkt welke schoonmaakwerkzaamheden worden verricht) blijft een maatwerkvoorziening. Bestaande gebruikers krijgen een herindicatie om het resultaat van een gestructureerd huishouden te behouden.

 
– Voor nieuwe gebruikers en voor mensen waarbij de indicatie HH1 afloopt komt een algemene voorziening schoonmaakondersteuning. Deze ondersteuning houdt in dat inwoners niet meer naar de gemeente hoeven te gaan voor de aanvraag van HH1. Inwoners kunnen deze rechtstreeks aanvragen bij een zorgaanbieder.
De nieuwe regeling is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de vijf gecontracteerde zorgaanbieders.
Huidige gebruikers krijgen deze week een brief van de gemeente Dalfsen waarin staat wat de veranderingen voor hen persoonlijk betekent.
Informatiebijeenkomst 19 december 2014 De gemeente Dalfsen organiseert op vrijdag 19 december 2014 om 14.30 uur een bijeenkomst in De Trefkoele+ aan de Ruigedoornstraat 108 in Dalfsen. Geïnteresseerden krijgen uitleg en kunnen vragen stellen over het besluit. Iedereen die interesse heeft kan zich voor deze bijeenkomst aanmelden door te bellen met het gemeentehuis via het nummer 140529 of door een mail te sturen naar sociaaldomein@dalfsen.nl.

Artikel delen: