Antwoorden op veel gestelde vragen omgekeerd afval inzamelen

Antwoorden op veel gestelde vragen omgekeerd afval inzamelen

In de tweede week van april gaat de gemeente Dalfsen het buitengebied al voorzien van nieuwe containers voor het inzamelen van plastic en de eerste ondergrondse containers zijn al geplaatst.

 

Tijdens de informatiebijeenkomsten, welke zeer goed bezocht zijn, waren de meeste bezoekers tevreden. Toch krijgen een aantal ondergrondse containers een andere locatie, worden al geplaatste containers verplaatst en komen er extra containers. Dat is het resultaat van goed overleg met de bewoners van de kern Dalfsen. Op dit moment wordt het overleg ook in Lemelerveld gevoerd. Andere kernen volgen spoedig daarna.

 

Tijdens de informatiebijeenkomsten over omgekeerd inzamelen stellen inwoners vragen die met grote regelmaat voorbij komen, de zogenaamde veel gestelde vragen. Hieronder een overzicht van deze vragen, inclusief de bijbehorende antwoorden.
Wat mag wel en niet in de Oranje container/zak?
Wel in de oranje container/zak:
– plastic tasjes, zakken en folies;
– kuipjes, bekers en bakjes;
– (Knijp-) flessen en flacons;
– tubes, potjes en deksels;
– conservenblikken;
– frisdrankblikjes;
– aluminium folie (geen chipszakken);
– (sinaas-)appelsappakken;
– frisdrankpakken;
– vla- en yoghurtpakken;
– melkpakken;
– kleine drinkpakjes.
Niet in de oranje container:
– Gebruiksvoorwerpen, zoals speelgoed, tuinstoelen of emmers zijn geen huishoudelijke verpakkingen. Ook piepschuim is niet toegestaan. Uw container wordt dan niet geleegd.
Wat mag wel en niet in de GFT-container?
Wel in de GFT-container:
– loof, schillen, resten van groente, fruit en aardappelen;
– resten van gekookt eten;
– vlees- en visresten (inclusief graten, schelpen en botjes);
– pinda- en notendoppen en eierschalen;
– theebladeren, theezakjes en filters met koffiedik;
– brood en kaaskorsten (zonder plastic);
– onkruid, klein snoeiafval, kort gemaakte takken en resten van planten;
– gemaaid gras en bladeren;
– snijbloemen en kamerplanten;
– mest van kleine huisdieren met stro;
– kattenbakkorrels met milieukeur;
– papieren gft-zakken.
Niet in de GFT-container:
– grote hoeveelheden grond of aarde;
– plastic, ook geen composteerbare ‘plastic’ huisvuilzakken;
– as uit asbak en open haard;
– vogelkooizand;
– honden- en kattenharen;
– luiers;
– stofzuigerzak en inhoud;
– zand;
– kattenbakkorrels zonder milieukeur.
Voorbeelden van restafval?
– soep-, chips-, en snoepverpakkingen met aluminiumfolie aan de binnenkant;
– piepschuim;
– hygiënisch papier (zoals maandverband en luiers);
– plankjes en ander klusafval;
– lege medicijn- en kauwgomverpakkingen;
– volle stofzuigerzak;
– kattenbakinhoud zonder milieukeur (met milieukeur, dan in het GFT);
– as van kachel of BBQ (afgekoeld);
– haren van mens en dier;
– vogelkooizand;
– kauwgom;
– sigarettenpeuken;
– glazen vazen, ruitjes en ovenschalen.
Kan ik gekoppeld worden aan een andere ondergrondse container?
Ja dat kan. Voorbeeld: soms ligt een andere container handiger op de route naar het dorp of een familielid. Zodra u het pasje voor toegang van de ondergrondse container hebt ontvangen, kunt u de container wijzigen door te bellen met de klantenservice van ROVA op telefoonnummer 038 427 37 77. U geeft dan het pasnummer en het nummer van de gewenste container door, het nummer van de container staat vermeld op een sticker op de container. De wijziging wordt direct doorgevoerd. U krijgt toegang tot 1 container.
Kan de ondergrondse container op een andere plek?
Voor het bepalen van de voorkeurslocaties van de ondergrondse containers heeft de gemeente uitvoerig onderzoek gedaan naar de mogelijkheden en locaties van de containers.
Mocht u een alternatieve locatie hebben, geeft u deze dan door tijdens een van de informatiebijeenkomsten. Alle alternatieve locaties worden onderzocht. Redenen waarom ondergrondse containers soms niet te verplaatsen zijn, is dat er vaak kabels in de grond liggen of bomen in de weg staan. Ook telt de verkeersveiligheid en bereikbaarheid mee in de locatie. Aanvragers, maar ook de direct aanwonenden krijgen een schriftelijke uitleg van het onderzoek. De ondergrondse containers zijn vrijgesteld van vergunningen.
Wat doen jullie tegen vuilniszakken die naast de ondergrondse container liggen?
In de praktijk blijkt dat achtergelaten vuilniszakken grotendeels worden neergelegd als de ondergrondse container een storing heeft of vol zit. Daarom zijn de containers voorzien van sensoren. De sensoren geven een seintje als er een storing is of als de container bijna vol zit. Hierdoor is de kans op bijplaatsingen aanzienlijk kleiner. Medewerkers van ROVA of de gemeente ruimen de vuilniszakken zo snel mogelijk op. Als op een locatie te vaak een vuilniszak wordt aangetroffen, probeert de gemeente te achterhalen van wie deze is geweest of gaat ze surveilleren. De veroorzaker kan een boete krijgen van € 90,00.
Wat mag er allemaal in de oranje container?
Hoofdzakelijk plastic verpakkingen, sap- en zuivelpakken en blik. Twijfelgevallen zoals hard plastic tuinstoelen, speelgoed, chipszakken en andere folies met aluminium en plastic mogen er niet in. ROVA start binnenkort een campagne met meer informatie over dit onderwerp.
Hebben ouderen en gehandicapten geen moeite met het wegbrengen van de vuilniszak?
De meeste inwoners hebben maar één keer per maand een volle vuilniszak. Ervaring leert dat ook ouderen en gehandicapten over het algemeen weinig problemen ervaren bij het wegbrengen van de vuilniszak. In een enkel geval is het niet mogelijk dat zij de vuilniszak kwijtraken. In dat geval mogen ze zich melden bij de gemeente via telefoonnummer +140529. De gemeente zoekt samen naar een oplossing.
Wat doet de gemeente met mijn opmerkingen/suggesties
De gemeente Dalfsen neemt alle suggesties die op papier gezet zijn in behandeling. Zo zijn er bijvoorbeeld naar aanleiding van suggesties van inwoners bakken op een andere locatie terecht gekomen. Helaas is het niet mogelijk om alle suggesties over te nemen. Redenen waarom ondergrondse containers soms niet te verplaatsen zijn, is dat er vaak kabels in de grond liggen of bomen in de weg staan. Ook telt de verkeersveiligheid en bereikbaarheid mee in de locatie.

Artikel delen: