Dalfsen kiest voor regionale belastingsamenwerking met GBLT

Intensiever samenwerken in de regio is één van de bestuurlijke speerpunten van de gemeente Dalfsen. Het verminderen van kosten en kwetsbaarheid en het versterken van de kwaliteit zijn belangrijke uitgangspunten. Voor de belastingtaken heeft het college in 2014 de intentie uitgesproken om aan te sluiten bij belastingkantoor GBLT. Deze maand verleende de gemeenteraad formeel toestemming om aan te sluiten bij GBLT.

 
Belastingsamenwerking
Op dit moment voert GBLT belastingtaken uit in opdracht van zes waterschappen en vier gemeenten. Het college van Dalfsen heeft namens de gemeenteraad gevraagd de gemeenschappelijke regeling aan te passen, zodat de gemeente Dalfsen per 1 januari 2016 deelnemer wordt. Het gaat om taken zoals het heffen en innen van gemeentebelasting, uitvoering van de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) en het verwerken van kwijtscheldingsaanvragen.

 
Gevolgen voor de burger
Vanaf 1 januari 2016 ontvangen inwoners van de gemeente Dalfsen de aanslag voor de gemeentebelastingen niet meer rechtstreeks van de gemeente, maar van GBLT. In 2016 ontvangen burgers en bedrijven in de gemeente Dalfsen een gecombineerde belastingaanslag; op het aanslagbiljet staan zowel de gemeente- als de waterschapsbelastingen. Sinds 2008 voert GBLT al belastingtaken uit voor Waterschap Groot Salland.

 
Veel acties de komende tijd
De komende maanden wordt de aansluiting voorbereid. Het jaar 2015 staat verder in het teken van afstemmen en samen voorbereidingen treffen voor het belastingjaar 2016.

Artikel delen: