Verhoogd risico natuurbrand

REGIO – In verband met de droogte in de natuur is vanaf 3 juli Code Oranje in Overijssel van kracht. Dit betekent dat in de regio’s IJsselland en Twente een verhoogd risico op een natuurbrand is. De brandweer is daarom extra alert. Nadrukkelijk wijst de brandweer ook op de verantwoordelijkheid van gebruikers van natuurgebieden. Aan hen wordt gevraagd geen risico’s te nemen.

Ten tijde van Code Oranje kan er geen gebruik meer worden gemaakt van verleende stookontheffingen. Er mogen dus geen takken, landbouwafval en dergelijke verbrand worden. Een natuurbrand kan zich in deze droge periode zeer snel en onvoorspelbaar ontwikkelen en uitbreiden. Nadrukkelijk wijst de brandweer, zeker in deze vakantieperiode, op de verantwoordelijkheid van gebruikers van recreatie- en natuurgebieden. Hen wordt gevraagd geen risico’s te nemen.

Ook brandweer extra alert
Ook de brandweer is extra alert en waakzaam op bos- en heidebranden. Op diverse punten worden metingen in de natuur verricht en vanaf 3 juli start een luchtsurveillance. In geval van een natuurbrand rukt de brandweer met extra materieel en mankracht uit.

De brandweer vraagt gebruikers van natuurgebieden om hulp. We dragen samen de verantwoordelijkheid om natuurbranden te voorkomen.

Meer informatie:
Veilig omgaan met open vuur

Veiligheidsregio IJsselland is verantwoordelijk voor crisisbeheersing en rampenbestrijding in de regio IJsselland. Deze wordt gevormd door de gemeenten Dalfsen, Deventer, Hardenberg, Kampen, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte, Staphorst, Steenwijkerland, Zwartewaterland en Zwolle. Binnen de veiligheidsregio werken brandweer, politie, GHOR, gemeenten en ketenpartners (bv. Waterschappen, nutsbedrijven) nauw samen om inwoners beter te beschermen tegen de risico’s van branden, rampen en crises.

Artikel delen: