Sallandse Haktrofee

Sallandse Haktrofee

LEMELERVELD – Tijdens het Sukerbietenfeest wordt op zaterdag 8 augustus en zondag 9 augustus gestreden om de Sallandse Haktrofee. Europees kampioenen en internationaal bekende mannelijke en vrouwelijke timbersporters maken hun opwachting in Lemelerveld,

Sallandse Haktrofee
Op zaterdag brandt om 10.00 uur de strijd los met het onderdeel ‘STIHL Springboard Chop’. Palen van bijna 3 meter waarvan de top van 27 cm vanaf gehakt moet worden. De koningsdiscipline van de houthak sport! De sporter moet eerst met de bijl twee kerven (pockets) hakken, en daar zogenaamde Springboards in zetten, dan alleen kan hij bij de top komen. Precisie, kracht en behendigheid komen hier samen!

Hakken en zagen alleen voor mannen? echt niet! Want de dames zetten de strijd voort in de ‘Ladies Singlebuck’. Daar bedienen zij een grote trekzaag om van een 40 cm stam zo snel mogelijk een schijf af te zagen! Iets luidruchtiger gaat het daarna verder in de ’Roelofs Hotsaw Eliminatie’. Met zagen van meer dan 50 pk moeten de sporters zo snel mogelijk 3 schijven afzagen. Omdat er wereld toppers naar Lemelerveld komen, kunnen er tijden van onder de 7(!) seconden gerealiseerd worden…. Gehoorbescherming verplicht!

Ook de bijldisciplines worden niet geweerd door de dames! boven op een blok staand proberen ze zo snel mogelijk dit blok door midden te hakken in de ‘Ladies Underhand chop’. De Boombouw sponsort dit jaar één van de meest spectaculaire onderdelen, de ‘Boombouw Standing Block Chop’ . Een rechtopstaande stam zo snel mogelijk door hakken. Tijd is niet belangrijk, het is 1 tegen 1, de eerste die het blok door heeft gaat door naar de volgende ronde!

Alle atleten doen mee! Man, Vrouw, alles door elkaar….. maar…… De onderlinge verschillen en persoonlijke records worden met elkaar verrekend zodat er geen verschillen meer zijn. Vier keer Europees kampioen? of een beginner? Ze hebben in dit onderdeel evenveel kans! De sporters staan hier boven op hun blok hout, en moeten deze zo snel mogelijk door hakken. De een kan dit in 20 seconden, de ander in een minuut? dan moet de snellere van de twee 40 seconden wachten voor dat hij of zij mag starten! Dat is een handicap race!

Foto's 2
Sallandse Haktrofee
Artikel delen: