Varkenshouders gaan actie voeren

DALFSEN – DEN HAAG – De LTO vakgroep Varkenshouderij en de NVV vinden de uitkomst van het gesprek met Sharon Dijksma niet voldoende en willen actie gaan voeren. De beide organisaties hebben aangegeven te willen beginnen met een publieksvriendelijke actie, maar willen de actiedruk eventueel in de komende weken verder opvoeren als er niet op korte termijn oplossingen komen voor de schrijnende financiële situatie in de varkenshouderij.

Wanneer gaan ze dat doen: donderdag 3 september
Waar: Plein Tweede kamergebouw Den Haag

De actie zal voorafgaand aan het Algemeen Overleg (AO) Landbouw worden gehouden, waar staatssecretaris Sharon Dijksma haar inzet voor de extra Landbouwraad, op 7 september in Brussel, zal bespreken met de Tweede Kamer.

Thema
Het thema van de actie is ‘Als de boer toch niks verdient, dan geven ze het liever gratis weg.’

Varkenshouders moeten al langere tijd geld bijleggen om hun varkens te produceren. Daarom geven zij op 3 september gratis vlees weg aan burgers en consumenten. Iedereen krijgt tussen 11.30 en 12.45 uur op het Plein gratis broodjes beenham. Aan de burgers vragen wij een symbolische donatie te doen. De totaal opbrengst zullen wij doneren aan de Voedselbank, omdat varkenshouders heel goed weten hoe het is om geen brood meer op de plank te krijgen.

Varkenshouders en hun gezinnen zullen tijdens deze actie aanwezig zijn met toeters en bellen. Op spandoeken verwijzen wij naar de wurggreep van de supermarkten, zonder deze bij naam te noemen. Aan het spandoek is wel te zien over welke supermarkt het gaat.
Als LTO Salland willen we oproepen om mee te gaan actievoeren.

Als u meegaat actievoeren ontvangen we graag uw reactie voor maandag 31 augustus om 11:00 uur.

Graag in uw reactie opnemen met hoeveel personen u meegaat en wat uw 06-nummer is en of u bij het Kamerdebat aanwezig wilt zijn.

Op basis van de ontvangen reactie’s kijken we hoe het vervoer naar het Plein in Den Haag het beste vorm kan krijgen.

Als we toch al in Den Haag zijn is het goed om ook naar het Kamerdebat heen te gaan. Dit Kamerdebat is van 13.00 tot 15.30 uur dus als het goed is zijn we ook nog redelijk op tijd weer thuis. Wij willen met zoveel mogelijk varkenshouders op de tribune aanwezig zijn.

Artikel delen: