Stappenplan moet aanrijdingen met reeën verminderen - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto

Stappenplan moet aanrijdingen met reeën verminderen

REGIO – Het gaat goed met de reeën in Nederland. Keerzijde hiervan is dat het aantal aanrijdingen met reeën is toegenomen tot circa 10.000 per jaar. Dat is te veel, vindt een coalitie van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, de 12 Landschappen, Dierenbescherming en de Zoogdiervereniging.

Onderzoeker Mirjam de Vries ontwierp daarom een stappenplan voor beheerders om de beste maatregel voor een specifieke situatie te kiezen en zo het aantal aanrijdingen te verminderen.

Het aantal aanrijdingen met reeën varieert gedurende het jaar, doordat het gedrag van de dieren afhankelijk is van het seizoen. De meeste aanrijdingen vinden plaats in de lente. Dan gaan reeën, die in de winter in groepen leven, een meer solitaire periode tegemoet. Verbannen en op zoek naar een nieuwe leefomgeving steken jonge bokken regelmatig wegen over. Tijdens de paartijd in de zomermaanden jagen reebokkken achter potentiële partners aan waardoor beide seksen zonder opletten de weg oversteken. Deze seizoensgebonden gedragingen leiden tot een verhoogd risico op aanrijdingen.

Aanrijding door gedrag van mens
Door verdichting van de infrastructuur heeft het ree steeds minder aaneengesloten leefgebieden. Bovendien worden deze leefgebieden vaak verstoord door recreatieve activiteiten (denk aan loslopende honden) en de landbouw (oogsten van beschutting biedend graan en maïs). Dit heeft tot gevolg dat reeën meer gaan migreren met gevaarlijke situaties bij wegen tot gevolg.

Maatregelen
Er zijn in Nederland al veel maatregelen getroffen om het aantal aanrijdingen met reeën te verminderen, met wisselend resultaat. Mirjam de Vries heeft voor Natuurmonumenten 14 bestaande en nieuwe maatregelen onderzocht op onder andere effectiviteit, zoals een wildwaarschuwingssysteem, een virtueel hekwerk en het verlagen van de snelheid. Met de resultaten heeft De Vries een stappenplan ontwikkeld dat beheerders helpt bepalen welke maatregel het beste past bij een specifieke situatie.

Zie voor meer informatie het rapport van De Vries Road kills of roe deer (Capreolus capreolus) in the Netherlands op de site van de Universiteit Utrecht.

bron: Natuurmonumenten, 

Artikel delen: