Hek open laten staan, alle rozen weg

rozenstruik.jpg

DALFSEN – Bij de Familie Krisman in het buitengebied van Dalfsen zijn in 1 nacht alle rozen verdwenen.

Niet dat de bloemencorso in Lemelerveld hier de oorzaak van is, want die is er niet meer. Per ongeluk heeft mevr. het hek van haar tuin open laten staan, en wat dacht je: ALLES WEG!! Geen bloemetje meer te zien. We hebben al gekscherend geadviseerd om kunstbloemen in de tuin te zetten, maar daar wil ook weer niet aan.

Reeën zijn vooral dol zijn op verse rozen. Kennelijk lukt het ze om de doorns te omzeilen. Vergeet niet dat mensen leefgebied van wild indringen, en zich er vestigen. Dan word je met wild geconfronteerd op je grond en eigendom. Reeën vreten bijna alles wat groen en jong is. Maar ze hebben zelf wel een lijstje van voorkeuren. Bijzonder geliefd zijn jonge uitlopers van beplanting, campanula’s en ook de rozenblaadjes.

reeinrozen.jpg

Reeën eten heel gevarieerd.

Zo staan bramen, bessen, scheuten, knoppen, en loten van struiken en bomen als coniferen op hun menu, evenals bladeren, noten, kruiden, grassen, paddenstoelen, en landbouwgewassen zoals granen. Het gebit van maalkiezen is daar goed op aangepast. Om de vermaling goed te laten verlopen, staan de lobben, van zowel de bovenkaaks als onderkaaks kiezen, scheef ten opzichte van elkaar. Daardoor sluiten ze goed op elkaar aan wat zorgt voor een goede vermaling van het voedsel. s’ Zomers voedt het zich ook met jonge blaadjes, en in de winter ook met eikels evenals knoppen en twijgen. Een ree eet niet alles wat voor zijn neus belandt, hij is een aardig selectieve eter en eet dus alleen maar de meest voedzame delen van een plant. Tussen het eten en het herkauwen zit meestal één uur in de zomer, en twee uur in de winter. De rozen, volgens een zegsman een „biefstukje voor reeën”. Sorry Joke, als je dit jaar verse rozen op de vaas wil, dan toch maar even naar de bloemenwinkel in Heino of Dalfsen, mogelijk wil Jopie je wel een bos komen brengen, want die wil toch graag reclame op deze site.

Artikel delen: