Antje Kingma blij met geul Vechterweerd

MARSHOEK – VECHTERWEERD- Op donderdag 6 maart werd het officiële startsein gegeven voor het graafwerk van de Groene geul Vechterweerd. Een gedeelte van de geul bij boerenlogement ‘Boerhoes’ wordt een bevaarbare blauwe geul voor waterrecreatie. Eigenares Antje Kingma is er blij mee.“Al in 2007 hebben wij als eigenaar van 6 hectare uiterwaarden langs de Overijsselse Vecht aan het waterschap voorgesteld om door ons land een nevengeul te graven, om de stuw Vechterweerd heen die een eindje verderop ligt. En nu, in het vroege voorjaar van 2014, stroomt het eerste water in de geul. Het is weliswaar grondwater, want de graverij is nog maar net begonnen, maar toch…”

Vechtdal

“De nu drukdoende graafmachines zijn het resultaat van visie, tactiek en timing. Onze visie is dat onze uiterwaarden sinds 2003 worden omgevormd van landbouwgrond naar natuur. Een nevengeul om de stuw is een verrijking van natuurwaarden, landschap en ook voor onze onderneming. Naast onze zoogkoeien in de wei komen hier ook heel wat recreatieve gasten op het erf om het platteland en het Vechtdal te beleven. Een mooie achtertuin is dan letterlijk goud waard. Een dergelijk groots plan realiseer je alleen in samenwerking met anderen.”

Samenwerking

“Samen met Vitens, het waterschap Groot Salland, de provincie Overijssel, de gemeente Dalfsen, buurtbewoners e.a. is uiteindelijk een prachtig plan tot stand gekomen. Het waren jaren van hollen en stilstaan, mooie ontmoetingen en ergernissen. Maar het voor allen bevredigende resultaat mag er wezen: deels een blauwe geul met water, deels een groene geul die alleen water bevat bij hoge waterstand.”

Blij vooruitzicht

“Morgen zetten we een bankje op de dijk om te genieten van het uitzicht. Nu nog van het werk, straks van de prachtige natuur die zich gaat ontwikkelen. Half april leggen we een steiger in de geul. Eind mei zitten de hengelsporters mooi langs de waterkant van óf de geul óf de stromende Vecht. En kabbelt er een kano voorbij. Eind augustus loopt onze kudde koeien in de uiterwaarden te grazen. 365 dagen per jaar heeft het rivierwater vrij baan. En ik? Ik serveer vanuit het ‘Boerhoes’ warme en koude dranken in de theetuin en hoor de wulpen in de verte. Kijk, dat is mooi zaken doen.”

Over de Groene geul Vechterweerd

Groene geul Vechterweerd is één van de vele projecten langs de Vecht van Zwolle tot de Duitse grens om de Vecht om te vormen tot een veilige, aantrekkelijke, halfnatuurlijke laaglandrivier. Er wordt een grondlaag van maximaal 1 meter afgegraven. Bij een waterstand vanaf 1.30 meter boven NAP stroomt het water de groene geul in. Dit ontlast de stuw bij Vechterweerd. De verwachting is dat de geul tussen de tien en twintig dagen per jaar onder water staat. Dus veelal niet. Vandaar de benaming ‘groene geul’. Het project valt onder het provinciale programma Ruimte voor de Vecht. (bron Waterschap)

Artikel delen: