Melkveehouder Arjan zit met smart te wachten op glasvezel

Melkveehouder Arjan zit met smart te wachten op glasvezel

VECHTDAL – (Door Erna Ekkelkamp) Bij boeren denk je aan tractoren, koeien, maisvelden en frisse lucht. Maar ook agrariërs maken tegenwoordig bij hun bedrijfsvoering steeds meer gebruik van het internet. Als de verbinding dan niet goed functioneert is dat niet alleen irritant, maar ook een kostenpost. Want ook bij boeren kost tijd geld.

De melkveehouderij van Beerzervelder Arjan Coppelmans ligt een flink eind van de bewoonde wereld en dat is te merken aan zijn internetverbinding. Die hapert en is niet stabiel. Wifi is mogelijk, maar alleen binnen het woonhuis. En dat is jammer, want juist in de stallen zou Arjan graag een goede verbinding hebben. “Op mijn vaste computer, laptop en telefoon draait een programma, waarmee ik in principe vanuit de stal ter plekke mijn bedrijfsadministratie zou kunnen bijwerken en/of gegevens opvragen”, vertelt hij. “Dan zou ik met mijn telefoon of Ipad kunnen registreren welke koeien tochtig of drachtig zijn als ik samen met de veearts aan het scannen ben. Omdat wifi niet goed werkt, functioneert dit dus niet. Dus moet ik nu in het kantoor eerst alle attentielijsten printen van de betreffende koeien en ze na controle van dracht en of aparte registratie allemaal handmatig op de computer invoeren. Dat betekent dat ik drie keer zolang werk heb, terwijl dat eigenlijk niet hoeft en het eigenlijk in één keer moet kunnen.”

Voor het doorgeven van bestellingen geldt hetzelfde. Als Arjan bepaalde producten en of diensten nodig heeft, gebruikt hij daarvoor bij voorkeur Whatsapp. “Dat scheelt tijd en het is ook mogelijk om een foto mee te sturen van benodigde onderdelen, zodat de leverancier precies weet wat hij moet leveren”, vertelt hij. “Bovendien kunnen monteurs eventuele storingen aan onze apparatuur vaak al verhelpen via internet door op afstand in te loggen op onze computer.” Ook hier komt weer het nadeel van een slechte wifi-verbining om de hoek kijken. Want voor het daadwerkelijk versturen van een Appje moet Arjan wel eerst helemaal vanuit de stal naar zijn woonhuis lopen en het inloggen op afstand gaat ook niet altijd vlekkeloos.

Om bevallende koeien goed in de gaten te houden, hangt er een camera in de afkalfstal, die via wifi beelden verzendt naar Arjan’s laptop en telefoon. Ook deze beelden zijn volgens de melkveehouder slecht te ontvangen. “Dit komt omdat de beelden kwalitatief heel goed zijn en een hoge resolutie hebben. Daardoor zijn ze te zwaar om via wifi binnen te halen. Het is frustrerend dat ik de camera in de afkalfstal kan draaien en inzoomen zodat ik het proces perfect kan volgen, maar het toch niet goed kan zien omdat de verbinding de beperkende factor is.”

De grootste irritatie ondervindt hij echter bij het aanleveren van gegevens naar de Rijksoverheid. “We moeten tegenwoordig alles digitaal aanleveren. Via een gebruikersnaam en wachtwoord krijgen we toegang tot ons account, waarin onder andere digitale kaarten zitten, waarop wij onze kavels moeten aangeven”, vertelt hij. “Dat zijn hele zware bestanden, dus bij het downloaden en versturen van de kaarten slaat internet telkens vast en moet je stoppen en soms honderd keer overnieuw inloggen of het midden in de nacht proberen, wanneer niemand uit de buurt op internet zit. Daar word je echt stapelgek van. Ik snap best dat de overheid wil bezuinigen door burgers en ondernemers zelf zoveel mogelijk gegevens te laten aanleveren, maar laat ze er dan ook voor zorgen dat het digitale netwerk voor elkaar is. Kortom, om als boer goed te kunnen functioneren is glasvezel in het buitengebied echt een voorwaarde. Ik vind het daarom super dat de Stichting Vechtdalbreed zich hiervoor gaat inzetten en zeg volmondig ‘ja’ tegen hun initiatief!”

Voor inwoners van het buitengebied die meer informatie willen over glasvezel worden er informatieavonden georganiseerd in samenwerking met de verenigingen van Plaatselijk Belang, LTO en de OVO.

Maandag 3 november Lemele, Vilsteren, Giethmen, Zeese, Eerde, Besthmen,
Nieuwebrug en Dalmsholte
Zaal Dijk te Lemele , Korteveldsweg 3, 8148 RD Lemele

Woensdag 5 november Stegeren, Junne, Arriën en Ommerkanaal
Hongerige Wolf, Coevorderweg 27b, 7737PE Stegeren

Donderdag 6 november Bedrijfsaansluitingen voor LTO en OVO leden in buitengebied
Vrijetijdspark Beerze Bulten, Kampweg 1, 7736PK Beerze

Artikel delen: