Kerken vinden elkaar weer na veertig jaar

Kerken vinden elkaar weer na veertig jaar

DALFSEN – De Nederlands Gereformeerde Kerk (NGK) van Dalfsen en de beide Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt (GKv) van Dalfsen-Oost en Dalfsen-West hebben elkaar wederzijds erkend. Er is een eind gekomen aan veertig jaar gescheiden optrekken.

“We zijn blij dat de drie betrokken gemeenten hiermee ingestemd hebben”, zegt ds. Maarten van Loon namens de drie kerken. “De weg is nu open om bijvoorbeeld samen avondmaal te vieren en in elkaars kerk als dominee voor te gaan. We gaan nu verder kijken waarin we nog meer samen kunnen werken, want het is onze bedoeling om te zien of we uiteindelijk één kerk kunnen worden”.

De classis Zwolle, waar de GKv kerken in Dalfsen onder vallen, gaf donderdag 27 november van harte groen licht voor de wederzijdse erkenning, na goedkeuring van de deputaten kerkelijke eenheid.

In de afgelopen jaren zijn er veel voorbereidende gesprekken geweest waarin de commissies van beide kerken zaken als Schriftgezag, hermeneutiek, binding aan de belijdenis, de kerk en de kerkorde doorgesproken hebben. Als laatste stond ‘ vrouwelijke ambtsdragers’ op de agenda. Een lastig punt, omdat er in de NGK wel vrouwelijke ouderlingen en diakenen zijn en dit in de GKv niet is toegestaan.
“In de gesprekken hebben we elkaars nieren geproefd en zijn we elkaar steeds meer gaan vertrouwen. Daarom kunnen we het van elkaar verdragen dat er verschil in inzicht is rond vrouwelijke ambtsdragers”, zegt ds. Maarten van Loon (GKv Dalfsen-Oost). “Toen de synode van Ede afgelopen jaar besloot om deze blokkade op te heffen hebben we als commissie de drie kerkenraden vrij snel voorgesteld om elkaar wederzijds te erkennen. In de praktijk, als we samen kerkdiensten houden, zullen we hier een weg in moeten vinden”.

Het feit dat de NGK Dalfsen vrouwelijke ambtsdragers heeft is voorlopig nog een obstakel om tot een samenwerkingsgemeente te komen. “Maar dat is van later zorg”, aldus ds. Van Loon. “We zijn nu heel blij dat we na meer dan veertig jaar gescheiden optrekken elkaar nu gevonden hebben. Een belangrijk signaal naar onze jeugd en ook naar onze dorpsgenoten: nu geen scheuring maar juist een toenadering.

Foto's 5
Kerken vinden elkaar weer na veertig jaar
Kerken vinden elkaar weer na veertig jaar
Kerken vinden elkaar weer na veertig jaar
Kerken vinden elkaar weer na veertig jaar
Artikel delen: