Racefietsers hebben aparte vergunning?

Racefietsers hebben aparte vergunning?

Het lijkt er op dat deze racefietsers zich niet hoeven te houden aan de verkeersregels. Ik kwam ze vorige week donderdagochtend tegen op de Dommelerdijk vlakbij Oudleusen.

 

Toch komt het steeds vaker voor dat ik de racefietsers op de gewone weg zie in plaats van het fietspad en dat terwijl de gemeente heel veel geld uitgeeft om de fietsers veilig over te laten komen, los van het feit dat het fietspad verplicht is om te volgen. Maar misschien hebben ze een speciale vergunning?

Een reactie:

Graag wil ik even reageren op het ingezonden artikel waarin wordt geschreven dat iemand zich afvraagt waarom hij steeds vaker racefietsers op de weg ziet fietsen. Dit terwijl de gemeente vanuit veiligheidsoogpunt steeds meer investeert in fietspaden.

Racefietsers rijden vaak bijna even hard als een brommer (die rijden tegenwoordig ook vaak op de gewone weg). Gezien het snelheidsverschil met andere fietspadgebruikers kan het daarom als racefietsgroep soms veiliger zijn om te kiezen voor de openbare weg in plaats van het fietspad. Het snelheidsverschil met overige fietsers op het fietspad levert soms grotere gevaren op dan de keuze voor de normale weg.

Zeker op mooie zomerdagen waarin vaak ouderen (minder validen) zich op het fietspad begeven en mensen met kleine kinderen (die slingeren door hun gebrekkige motoriek) kan het daarom verstandiger zijn om als groep racefietsers te kiezen voor de openbare weg. Dit is veiliger voor beide partijen.

Op de foto die de inzender meestuurt is goed te zien dat de de fietsers keurig twee aan twee aan de kant van weg fietsen en dat de weg zich hier wel degelijk voor leent. Het kan dus geen bron van ergernis vormen. Misschien is dit wel de toekomst voor racefietsers.
Mijn advies: Geef elkaar gewoon de ruimte!

Artikel delen: