Start seizoen vrijwilligersgroep Vliegende Brigade

DALFSEN – Op 14 oktober start het werkseizoen van de Vliegende Brigade. Elk jaar, van oktober tot en met maart, zet deze groep die uit 30 vrijwilligers bestaat, zich in om kwetsbare plant- en diersoorten in Overijssel te beschermen. Zij doen dit op gronden van zowel particulieren als van terreinbeherende organisaties. Landschap Overijssel begeleid de deskundige groep door werklocaties te zoeken, gereedschap te leveren en de groep van ecologisch advies te voorzien. 14 oktober gaat de groep voor het eerst aan het werk in natuurontwikkeling Veerslootslanden in Rouveen. Ze verwijderen hier bomen en struiken om de bijzondere zilveren maan (vlinder) en de aardbeivlinder te beschermen.

Veerslootslanden
Het stuk natuurontwikkeling bij de Veerslootslanden is een relatief jong natuurgebied dat in eigendom is van Staatsbosbeheer. Het terrein wordt gemaaid om te voorkomen dat het dichtgroeit met struiken en bomen. Dit maaien is goed voor de ontwikkeling van de natuur, maar minder goed voor de vlinders, aangezien zij als ei, rups of pop worden weggemaaid. Daarom worden bepaalde stukjes niet gemaaid. Om te voorkomen dat deze stukjes helemaal dichtgroeien, verwijdert de Vliegende Brigade handmatig de te groot geworden struiken en bomen.

Vliegende Brigade
“Het is dankbaar werken met de Vliegende Brigade,” vindt Jan Kieft die de groep aanstuurt. “We helpen concrete planten en dieren die het anders niet redden. Vorig jaar hebben we bijvoorbeeld de zeer bijzondere sleedoornpage op Beerze geholpen door een vlindertuin aan te leggen. En in Staphorst hebben wij het leefgebied van de beschermde en zeldzame Koningsvaren verbeterd. Het is mooi om zo concreet je bijdrage te kunnen leveren aan de biodiversiteit in je eigen provincie. En we werken altijd in groepsverband en dat maakt het ook nog eens gezellig. We zijn trouwens altijd op zoek naar meer brigadiers, dus laat dit een oproep zijn aan iedereen die iets voor zijn groene omgeving wil doen!” De Vliegende Brigade werkt in de hele provincie Overijssel. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden op www.landschapoverijssel.nl

Waardevol Overijssel
Overijssel is prachtig en waardevol en biedt veel afwisseling voor mens, plant en dier. Al dit moois moet beschermd worden voor onszelf en de generaties na ons. Landschap Overijssel beschermt de natuur en het landschap in Overijssel al meer dan tachtig jaar. In haar eigen 54 natuurterreinen, maar ook bij en met ruim 3.000 grondeigenaren. Dit doet zij samen met ruim 9.500 donateurs, bijna 50 Overijsselse bedrijfsvrienden en ruim 7.000 vrijwilligers. Meer informatie over het waardevolle Overijssel en hoe dit landschap te beleven op www.landschapoverijssel.nl.

Artikel delen: