Archeologie Oosterdalfsen nu en in de toekomst

DALFSEN – De gemeente heeft op dit moment drie werkgroepen die zich bezig houden met de archeologie Oosterdalfsen. De eerste werkgroep is de bestuurlijke groep waarin ook uw burgemeester zit. De tweede werkgroep zijn personen die betrokken zijn met de inrichting van de nieuwe wijk.
De derde werkgroep waarin naast de gemeente ook de Historische kring en Vechtdalmarketing werkzaam is om het verhaal goed te vermarkten. Er wordt onderzocht wat kunnen we met deze vondsten. Overkoepelend zal Jarno Doornewaard van de gemeente de contacten tussen de drie werkgroepen onderhouden.

 
Samen met het Drents museum wordt onderzocht waar we de schatten kunnen tentoonstellen, gedacht wordt aan een tentoonstelling die langs verschillende musea gaat. Verder is er overleg met ADC omtrent de bases van het onderzoek, welke materialen zijn er exact gebruikt en hoe zijn de versieringen tot stand gekomen en waar komt de vuursteen vandaan. Er zal DNA onderzoek worden gedaan en is er een verbinding met de huidige bevolking, waarbij ook de Rijksuniversiteit Groningen nauw is betrokken. Daarna zal er een goede beschrijving moeten komen die de wereld rond zal gaan.
De gemeente heeft € 70.000,- gereserveerd en vindt het een morele plicht die kennis vast te leggen voor toekomstige generaties. Alle plannen die er nu liggen vergen een tijdsbestek van misschien wel 6 a 7 jaar. Wat hier gevonden is blijft heel bijzonder en door een goede vastlegging kunnen we Dalfsen goed op de kaart zetten.

WvdV

Artikel delen: