Traditionele Zwarte Piet het populairst in omgeving Dalfsen

Traditionele Zwarte Piet het populairst in omgeving Dalfsen

DALFSEN – Het Grote Pietenonderzoek dat te vinden is op www.zwartepietenonderzoek.nl loopt nu bijna twee weken. De initiatiefnemers zijn verrast over het groot aantal deelnemers in een korte tijd. “Er is nu al ruim 4.200 keer gestemd, maar de laatste dagen komen er ontzettend veel nieuwe stemmers bij”.

Deelnemers kunnen aan de hand van 5 eenvoudige vragen hun ideale Piet samenstellen. Inmiddels is de eerste tussenstand van het Pietenonderzoek bekend. Hieronder lees je de meest spraakmakende voorlopige resultaten

Top 3 pieten: Traditionele Zwarte Piet ruim aan kop

De top 3 Pieten zijn Piet Pedro (zwart met kroeshaar), Piet Carlos (bruin met kroeshaar), en Piet Sander (roetvegen zonder kroeshaar). De Nederlanders kiezen dus nog massaal voor een donkere huidskleur (zwart of bruin), waar de “echte” zwarte kleur de voorkeur geniet. Over de haardracht van de Pieten zijn Nederlanders tot dusverre ook zeer eensgezind. 90% van de Nederlanders wil graag een Piet zien mét kroeshaar.

Oudere Nederlanders kiezen vaker voor de traditionele Zwarte piet met kroeshaar

Een opvallende voorlopige uitkomst van het onderzoek is dat oudere respondenten vaker kiezen voor de traditionele zwarte Piet met kroeshaar dan jongere respondenten. Onder de jongeren (0 – 18 jaar) kiest 55,2% voor de bruine piet Carlos, en “slechts” 40,8% voor zwarte Piet Pedro. Echter, hoe ouder de respondent, hoe vaker er wordt gestemd op traditionele Piet Pedro. Van de oudere deelnemers (55 jaar en ouder) stemt maar liefst 74% op Piet Pedro.

Roetpieten krijgen meer steun dan blanke Pieten en gekleurde Pieten

Een andere spraakmakende uitkomst is dat er nauwelijks wordt gekozen voor blanke Pieten en gekleurde Pieten. Met gekleurde Pieten wordt bedoeld een Piet met een groene of blauwe huidskleur. Van alle deelnemers stemde slechts 1% op een Piet met een blanke of gekleurde huidskleur. Roetpieten mogen daarentegen rekenen op meer steun: van de respondenten stemt 6% op een Piet met roetvegen. Veruit de meest gekozen huidskleuren zijn zwart (62%) en bruin (29%).

Ook in omgeving Dalfsen kiest men massaal voor traditionele Piet
De onderzoekers hebben ook gekeken naar de mening over Piet per provincie. In de omgeving van Dalfsen zijn de resultaten nagenoeg hetzelfde. Ook in deze regio stemt men massaal op de traditionele Zwarte Piet. Ook hier geldt dat hoe ouder de respondent, hoe vaker er wordt gestemd op “echte” zwarte Piet. Jongere deelnemers neigen meer naar een Bruine Piet of Piet met roetvegen. Zie ook http://www.zwartepietenonderzoek.nl/resultaten/overijssel voor meer resultaten.

Om heel Nederland een kans te geven op te stemmen loopt het onderzoek in elk geval nog tot en met 5 december 2015.

Artikel delen: