Dalfsenaren slaan nu alarm om vliegroute Lelystad

Dalfsenaren slaan nu alarm om vliegroute Lelystad

DALFSEN – Dalfsenaren slaan nu alarm om vliegroute Lelystad, dat bleek uit twee insprekers van de raadsvergadering van vanavond. Mevrouw Berghuis sprak haar zorgen uit over de vliegroute die over een groot deel van de gemeente Dalfsen is vastgesteld. Maar geeft zij aan er kan nog gesleuteld worden aan de hoogte van de vliegroute.

Waarom is het college van Dalfsen niet op de hoogte van het plan en waarom zijn de burgers hierover nooit door de gemeente over geïnformeerd. Daarvoor is de burgemeester volgens haar toch verantwoordelijk. Het is nu zaak werk te maken van dit probleem, niet alleen voor de inwoners, maar ook voor vakantiegangers en wat te denken aan vogels, ooievaars en roofvogels. Is er onderzoek geweest naar de schadelijke uitlaatgassen en welke economische schade is er te verwachten. Wie wil er nog kamperen onder voortdurend vliegtuiglawaai. Het verzoek is dat de gemeente Dalfsen alles in het werk stelt om de aanpassingen in hoogte gerealiseerd te krijgen omdat de beslissing al op 22 december zal worden genomen. Ook de landgoederen waren onaangenaam verrast met de beslissing dat hier jaarlijks tussen de 16.000 en 30.000 vliegbewegingen plaatsvinden. Hoe kan het dat de burgers van niets weten.

Ook de heer T Ellenbroek van camping de Lemeler Esch sprak zijn zorgen uit namens alle Vechtdalcampings in de regio. Het aantal vliegbewegingen zou in de toekomst zelfs op kunnen lopen tot 60.000 per jaar. Niet alleen overdag, maar ook in de avond en nacht wordt er gewoon gevlogen. Dit zal voor de inwoners, maar ook voor de dieren een enorm leed veroorzaken. Dan praten we over ecologische hoogstructuren en Natura 2000, dat valt niet met elkaar te rijmen. Grote zorgen voor de campings in het Vechtdal, terwijl Dalfsen juist zo aan de weg timmert om de mooiste gemeente te zijn.

 

De heer Rooijakkers van D66 vult aan dat de routes inmiddels door het ministerie zijn vastgesteld, maar de hoogtes nog niet.

 

Ook de heer Jutten van Gemeentebelangen vraagt het college in actie te komen en wat zijn de afspraken hierover gemaakt met de verschillende overheden.

 

Wethouder Van Leeuwen moest erkennen ook hevig geschrokken te zijn tijdens de bijeenkomst welke door D66 en de heer Van Nes van Aeroclub Salland begin deze mand georganiseerd. De heer Van Nes is naast instructeur, gewoon lid en luchtvaartdeskundige van de Aeroclub Salland. Het blijkt dat de provincie Overijssel en de gemeenten bewust buiten spel zijn gezet en buiten de besprekingen zijn gehouden.

 

De afspraken waren dat Gelderland het zou opnemen voor Overijssel en dat is nooit uitgevoerd. Van gedeputeerden was de heer Liefers bij die bespreking aanwezig en hij zal ook alles in het werk stellen meer duidelijkheid te krijgen, dat in elk geval de hoogte wordt aangepast.

 

Morgenochtend zal er nog weer overleg zijn in het college om te kijken welke stappen er juridisch te ondernemen zijn. Met name omdat een MER rapport volledig ontbreekt.

 

De raad zal donderdag een aanvullende notitie kunnen verwachten en wij hopen nog deze week van de provincie een reactie te krijgen, aldus wethouder Ruud van Leeuwen.

Dus zal zeker worden vervolgd.

WvdV

Artikel delen: