Uitspraak inzake Stichting Tophandbal ingediende protest

DALFSEN – Uitspraak inzake het door de Stichting Tophandbal Dalfsen ingediende protest. De Stichting Tophandbal Dalfsen heeft vandaag van de Tuchtcommissie de uitspraak inzake het ingediende protest ontvangen. Het protest was ingediend naar aanleiding van de naar mening van de Stichting Tophandbal Dalfsen

 

foutieve scheidsrechterlijke beslissing tijdens de slotfase van de 3e finalewedstrijd om het Landskampioenschap van Nederland. De uitspraak van de Tuchtcommissie luidt zoals verwacht negatief voor Dalfsen.
In hun rapportage geven de scheidsrechters aan dat zij hebben gefloten voor een overtreding van speelster Fabiënne Logtenberg. Zij hebben gezien dat deze speelster na die overtreding met haar handen omhoog achteruit is gelopen, waarna zij de door Succes Schoonmaak VOC genomen vrije bal tegen zich aangeworpen kreeg. Na overleg tussen de beide scheidsrechters is toen besloten om conform regel 8:10c een rode kaart aan Fabiënne Logtenberg te geven en een 7 meter worp aan Succes Schoonmaak VOC toe te kennen.
De Tuchtcommissie heeft gesteld dat zij niet de taak heeft om vast te stellen of er een arbitrale fout is gemaakt of om de prestaties van de scheidsrechters te beoordelen. Zij stelt vast of er feiten en omstandigheden zijn die het nemen van tuchtrechterlijke maatregelen rechtvaardigt.
In haar uitspraak zegt de Tuchtraad het volgende:
“De spelregels geven het volgende aan: Als in de laatste 30 seconden van de wedstrijd een speler voorkomt dat een vrije worp kan worden uitgevoerd, dan geldt spelregel 8:10 c. Als echter de vrije worp volgens de definitie van spelregel 15:2 is genomen, dan is de bal in het spel en is spelregel 8:10 c niet meer van toepassing. Een speler die alsdan onvoldoende afstand heeft genomen van de werper dient progressief bestraft te worden. De Richtlijnen en interpretaties, beschrijft onder het kopje “Het niet respecteren van de afstand (spelregel 8:10c)” deze situatie expliciet. Naar oordeel van de Tuchtcommissie is er geen ruimte dit anders te interpreteren. Dit laat onverlet dat er zich situaties kunnen voordoen waarbij een speler naast het niet in acht nemen van de afstand zich in andere opzichten onsportief gedraagt die naar oordeel van de scheidsrechter (aanvullend) bestraft dient te worden. Dit alles afhankelijk van de waarnemingen en oordeel van de scheidsrechter.
Voorop staat spelregel 17:11 “Beslissingen van de scheidsrechters of waarnemers op grond van door hen vastgestelde feiten of oordeelsvorming zijn onaanvechtbaar. (…).”
De Tuchtcommissie benadrukt dat beslissingen van scheidsrechters op het speelveld feitelijke beslissingen zijn en dat deze definitief zijn.
Alles overwegende is de Tuchtcommissie van oordeel dat de toepassing van spelregel 8:10c heeft plaatsgevonden op basis van de oordeelsvorming van de scheidsrechters en dit oordeel is onaanvechtbaar. De toegekende strafworp en diskwalificatie zijn daarmee onomkeerbaar en rechtsgeldig.”
Adri van Leeuwen, bestuurslid Stichting Tophandbal Dalfsen: “Het protest is ingediend omdat wij van mening zijn dat de nieuwe spelregel door de scheidsrechters verkeerd is toegepast. Ook als fouten van scheidsrechters een dergelijke dramatische uitkomst hebben, blijft het uiteindelijk mensenwerk waarvoor wij begrip kunnen opbrengen.
Wij hebben uitdrukkelijk richting het NHV benadrukt dat het ons niet gaat om het achteraf beïnvloeden van de uitslag. De wedstrijden tegen Succes Schoonmaak VOC zijn steeds bijzonder spannend geweest, waarbij de teams zeer aan elkaar gewaagd zijn. Het is heel goed mogelijk dat Succes Schoonmaak VOC ook zonder deze foutieve beslissing aan het langste eind had getrokken.
Voor onze speelster Fabiënne Logtenberg vinden wij het heel naar dat we er niet in zijn geslaagd de rode kaart wegens onsportief gedrag ongedaan te maken. Zij is wat ons betreft één van de sportiefste speelsters in de Nederlandse competitie en verdient het niet om op deze wijze afscheid te moeten nemen. Een pleister op die wonde is dan gelukkig wel dat zij er met haar teamgenoten in is geslaagd om op Hemelvaartdag de Nationale Beker ten koste van Succes Schoonmaak VOC te veroveren.
Wat ons betreft is hiermee dit hoofdstuk nu afgesloten. Wij feliciteren Succes Schoonmaak VOC nogmaals met het landskampioenschap en gaan ons nu richten op de voorbereidingen op het volgende handbalseizoen.”

Artikel delen: