Geluidstudie HoogOverijssel serieus genomen

DALFSEN – DEN HAAG – Afgelopen zaterdag kondigde HoogOverijssel aan, mogelijke onvolledigheden in de MER geluidsstudie voor Lelystad Airport te hebben gevonden. Vanochtend hebben vertegenwoordigers van HoogOverijssel op uitnodiging van het Ministerie van I&M overlegd in Den Haag over de geluidstudie die door hen is uitgevoerd en over de verschillen die werden aangetroffen.

 

Het persbericht dat vanochtend, vóór deze ontmoeting door ons is verspreid was prematuur. Het bestuur van Stichting HoogOverijssel betreurt deze verzending.

 

Tijdens dit gesprek bleek dat de geluidscontouren van 40 Lden en 48 Lden door het Ministerie zeer serieus worden genomen. De berekeningen van HoogOverijssel tonen een groter bereik aan van deze contouren en een hoger effect van de piekgeluiden. Deze piekgeluiden zouden ook buiten het MER studiegebied vallen. Als mogelijke verklaring werd gegeven dat men bij de MER berekeningen waarschijnlijk met een “toekomstige situatie” rekening heeft gehouden, na herinrichting van het Luchtruim.

 

Volgens de specialisten van HoogOverijssel strookt dat niet met de eerdere uitspraak van de heer Alders en de staatssecretaris dat de B+ routes niet zullen veranderen na herinrichting van het luchtruim. Volgens uitspraken van het Ministerie zouden uitsluitend de connecties met het hogere luchtruim mogelijk bij een herindeling kunnen wijzigen. Echter de locaties en de hoogten van de zogenaamde “fixes” nabij de wachtruimen van Lemelerveld en Steenwijk en de daarop volgende aanvliegroutes naar Lelystad zouden ook in de toekomst vastliggen.

 

Het Ministerie en HoogOverijssel zijn overeengekomen dat deskundigen van beide organisaties in de loop van volgende week bijeenkomen om, gebruik makend van het officiële “Lden geluidsprogramma” van het ministerie de berekeningen te verifiëren.

 

HoogOverijssel heeft er het volste vertrouwen in dat deze berekeningen de bevindingen van afgelopen zaterdag zullen bevestigen en dat dit mogelijk consequenties zal hebben voor de voortgang van het traject Lelystad Airport. Wij houden u van deze conclusies op de hoogte.

 

 

Artikel delen: