Meert dialect moand, Kiek’n waj zegt

DALSEN – Vanoamd was de dialect oamd van de Historische kring Dalfsen in de Oaverkaante. Der waern zo’n vieftig mèèns’n op offekom.  De veurzitter van ut olde gedoe in Dalsen, Jan Sibelt begun met de vroage, kuj mie öllemoal verstoan?. Det gunk eerst nog niet goed want de olde wetholder Gerlof Veldhuus zat nog op de pioano te tokkeln.

Jan deed nog een oproep umdet de werkgroep dialect leug begint te loop’n, allenig nog oldern, det mut aanders.

Jan vund de dialect moand op Dalsenet mooi en veural de verhaaln van Jopie, volgend joar ok herhaaln.

Dialect mag gerust worden overal gesproken worden, het is onze moederstaal, dus dat moeten we met elkaar in stand blijven houden. Hopelijk krijgt de werkgroep er toch nog jongeren bij, dan kunnen we dit soort avonden ook voortzetten.

De avond begon met voorgerechten door Wim van Oenen, Marti Brouwer en Ab Goutbeek, die ieder een eigen verhaal bracht geheel in het dialect.

Daarna begon het hoofdgerecht, een lang verhaal in het dialect voorgelezen door Nolly Holterman.

Zij vertelde een verhaal van een boerengezin met kleine kinderen waarvan het tijd werd dat nu ook de jongste naar school moest. Maar daar was ma niet blij mee, want dan had ze niemand meer thuis en werd het zo stil. Maar de onderwijzer bracht haar op andere gedachten en toen moest ook de kleinste er aan geloven. Een prachtig, maar lang verhaal in het dialect.

Na afloop kregen de deelnemers aan de wedstrijd formulieren uitgereikt waarop 30 woorden stonden met drie antwoorden er achter, waarvan er een de juiste was. Dit was best lastig omdat die woorden soms meerdere mogelijkheden kennen, maar in het verhaal slechts een mogelijkheid.

De winnaar van de avond was Annie van Leusen, zij had er 28 goed, maar ook Lies te Kiefte en mevrouw Fransen hadden er 28 goed. Om een prijswinner te kiezen werd gevraagd, uit  hoeveel km2 bestaat de gemeente Dalfsen. Die antwoorden varieerden van 5000 tot 8000, maar is in werkelijkheid slechts 166,5 km2, dus Annie zat met 5000 daar het dichtst bij.

Er waren geen deelnemers met 30 of 29 of 27 goed, 5 deelnemers met 26 goed, daar zat ik net onder met 25 goed.

Een prachtige goed geregelde avond van de werkgroep dialect Dalfsen.

WvdV

Artikel delen: