Hertelling vraagt meer tijd dan gepland - Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma

Hertelling vraagt meer tijd dan gepland

DALFSEN – Vanmiddag om half vijf zou het resultaat van de hertelling van stemmen bekend worden gemaakt in de raadszaal van het gemeentehuis. Maar al ruim voor half vijf kwam de melding dat het zeker een kwartier uit zou lopen, even later kwam daar een kwartier bovenop.

 

Maar toen rond vijf uur het invoeren in Exel  op twee verschillende computers, om fout telling tegen te gaan, nog niet gereed was, besloot burgemeester Han Noten de druk bij die mensen weg te halen. Hij kon zich niet veroorloven dat daardoor fouten zouden ontstaan. Hij gaf aan dat om half zes het resultaat bekend zou worden gemaakt. Een deel van het wachtend publiek is naar huis vertrokken aangezien het voor velen etenstijd was geworden.

Intussen zat ook RTV Oost met smart te wachten op een uitslag om dit in een nieuwsuitzending te kunnen melden. Ook zij moesten genoegen nemen met een kort interview met de burgemeester.

Om 17.38 was het dan zover,  de spanning bij het college, de burgemeester en de mensen op de publieke tribune was zichtbaar gestegen. De voorzitter van de stemcommissie kon eindelijk de uitslag bekend maken, nadat burgemeester Han Noten iedereen die aan de hertelling had meegedaan dankte voor het vele extra werk.

Vanmorgen 10 uur was dan de hertelling begonnen met het leegmaken van alle bussen en de telteams konden op dezelfde wijze als dat vorige week is gedaan beginnen met een hertelling. Ook de processen in de stembureaus zijn gecontroleerd en in orde bevonden.

Deze telling heeft een minimaal verschil opgeleverd ten opzichte van de telling van vorige week. Voor de Gemeentebelangen leverde de hertelling 5 extra stemmen op, voor het CDA 1 stem extra, voor de CHR Unie geen verschil. Voor D66 4 stemmen minder voor de VVD en de Lp geen stemmenverschil.

Het aantal niet ingeleverde biljetten ging van 4 naar 2, het aantal ongeldige stemmen van 24 naar 27 en het aantal blanco van 38 naar 31.

Aangezien de verschillen minimaal zijn heeft het geen gevolgen voor  de zetelverdeling in de raad.

Eindelijk duidelijkheid en tevredenheid bij alle partijen nu duidelijk is dat de procedures goed zijn gelopen.

 

WvdV

Foto's 4
Hertelling vraagt meer tijd dan gepland - Foto: Wim
Foto: Wim
Hertelling vraagt meer tijd dan gepland - Foto: Wim
Foto: Wim
Hertelling vraagt meer tijd dan gepland - Foto: Wim
Foto: Wim
Artikel delen: