De Vilsterse Molen is weer open voor het publiek - Foto: H.G. Foto
Foto: H.G. Foto

De Vilsterse Molen is weer open voor het publiek

VILSTEREN – Vanaf 1 mei tot 1 oktober is de molen weer open voor het publiek, elke donderdag, elke zaterdag en de tweede en vierde zondag van de maand, van 13.30 uur tot 16.30 uur. De gidsen en de molenaars ontvangen u gaarne tijdens de openingstijden, om u het een en ander te vertellen over de Vilsterse Molen.

 

Bij voldoende wind laat de molenaar de molen draaien en wordt er graan gemalen. Groepen buiten de openingstijden, op afspraak, zijn van harte welkom.

De Vilsterse Molen uit 1858 is de hoogste molen in Overijssel. Deze achtkantige bovenkruier heeft meer dan 100 jaar gefunctioneerd als korenmolen. De 12 meter hoge stelling geeft een prachtig uitzicht over het landgoed Vilsteren. In 1901 werd de molen grotendeels door blikseminslag verwoest. Met onderdelen van twee molens uit de omgeving is hij hersteld om tot eind 1966 dagelijks dienst te doen. Na een restauratie van de buitenzijde valt de molen onder Monumentenzorg. Eind 1997 is de binnenzijde gerenoveerd en opnieuw maalvaardig gemaakt. Vanaf 2008 is de molen opleidingsmolen voor vrijwillige molenaars.

De Vilsterse Molen is geopend van mei tot oktober: donderdag, zaterdag en iedere tweede en vierde zondag van de maand van 13.30 tot 16.30 uur. De rondleidingen worden gegeven door opgeleide molengidsen en vrijwillige molenaars. Bij voldoende windkracht wordt er tijdens het draaien van de molen graan gemalen. Entree € 1, – p.p.

Artikel delen: