Bosbranden hadden grote gevolgen kunnen hebben - Foto: Wim
Foto: Wim

Bosbranden hadden grote gevolgen kunnen hebben

DALFSEN – Vanmorgen tijdens het maandelijks persuurtje  heeft burgemeester Han Noten nog wat toelichting gegeven op de 5 bosbranden die in het Rechterenseveld hebben gewoed. We kunnen echt van geluk spreken dat het geen grotere gevolgen heeft gehad.  Met name de brand van zaterdagavond op een tijdstip dat normaal niemand een brand zal ontdekken.

Maar gelukkig was er een ballonvaarder die het vuur had gesignaleerd en alarm heeft geslagen. Dit was de brand die precies aan de rand van een groot dicht bos heeft gewoed en door snel ingrijpen en groot opschalen is erger voorkomen. Toch heeft het groot impact gehad. Mede omdat al bij de eerste branden duidelijk was dat hier sprake was van brandstichting. Met de brandweer zijn proeven gedaan met weggegooide peuken en met glas, maar daardoor kon de brand niet zijn ontstaan, zeker omdat op die locaties toen nog geen sprake was van ernstige droogte.  We zijn toen overgegaan met het plaatsen van wildcamera’s en op kasteel Rechteren en op het gemeentehuis was de camera op dit gebied gericht.

Nu nog draait de camera op het gemeentehuis het gehele gebied rond, maar je bent te laat als er een brand wordt gesticht. Bij de laatste brand was de brandweer van mening dat daar papiersnippers werden gevonden, maar na loboratorium onderzoek bleken dit schilfers te zijn van de bast van een berk. We hebben ontzettend veel te danken aan loonbedrijf Pekkeriet, maar zeker ook aan de pachtboeren en Foreco die altijd ruimte voor ons beschikbaar stelde. Daarnaast hebben we heel veel kentekens van auto’s doorgekregen en dat heeft er in elk geval toe geleid dat we een dader konden oppakken. Die zit voorlopig nog vast in afwachting van een voorgeleiding.

Maar ook nu is het onvoorstelbaar dat er nog mensen zijn die sigarettenpeuken gewoon van zich afgooien. Overal in het land zie je ook hierdoor weer branden ontstaan en dat wil je niet weer meemaken.

 

WvdV

Artikel delen: