Uitvaartbranche gaat met de tijd mee

Uitvaartbranche gaat met de tijd mee

Niemand komt voor verrassingen te staan als er een heldere en goede uitvaartverzekering wordt afgesloten. Dan is er altijd budget voor een gewenste uitvaart. Welke dat wordt? Er is tegenwoordig veel mogelijk. 

Natuurlijk kennen we het begraven en het cremeren, maar tegenwoordig is er iets nieuws: resomeren. Bij resomeren wordt de overledene niet gecremeerd door middel van vuur, maar door water. Het lichaam verdwijnt in een soort trommel met heet water en kaliumhydroxide, en binnen drie uur is er nauwelijks nog iets van over, behalve wat as. Die as kan uitgestrooid worden. het is goedkoper dan begraven en ongeveer evenduur als cremeren. Maar wel een stuk milieuvriendelijker. 

Resomeren

In de Verenigde Staten en in Canada wordt het al gedaan. In ons land wordt er nu gewerkt aan het toekomstbestendig maken van de Wet op de lijkbezorging, waardoor resomeren ook mogelijk wordt. 

Ook nieuw is het gebruik, bij normaal cremeren, van elektrische ovens, in plaats van ovens op gas. In het Limburgse Geleen kan dat al. Andere crematoria zullen spoedig volgen. Immers; de CO2 uitstoot moet omlaag en daar gaat de uitvaartbranche ook in mee. Moet ze in mee.

Duurzaam

Een duurzame manier van begraven of cremeren staat dan ook al hoog op het lijstje. Grote uitvaartmaatschappijen zoals Dela en Yarden hebben eerder al de stichting Duurzaam Afscheid opgericht. 

Al met al betekent het dat er meer mogelijkheden komen, meer keuzes en daarom is het belangrijk om goed de kosten op een rij te hebben van wat wenselijk is. Een uitvaartverzekering kost gemiddeld tussen de vijf en tienduizend euro. Hoe ouder u bent ten tijde van het afsluiten van een verzekering, hoe hoger de maandpremie is. Het is belangrijk te weten wat er van het verzekerde bedrag kan worden georganiseerd, zodat nabestaanden niet voor verrassingen komen te staan. 
Uitvaartverzekering

Volgens het Nibud zijn er drie vormen mogelijk. Bij overlijden wordt er een bedrag uitgekeerd waar nabestaanden de uitvaart uit kunnen bekostigen (kapitaalverzekering) of er worden door een verzekeringsmaatschappij diensten aangeboden als het zover is. Vanuit een basispakket, eventueel aangevuld met extra diensten, wordt een uitvaart georganiseerd (naturaverzekering). Ook is het mogelijk een eenmalig bedrag bij een verzekeringsmaatschappij te storten waarvan een uitvaart (deels) wordt georganiseerd (koopsom uitvaartverzekering). 

Artikel delen: