Passantenhaven Dalfsen 2020 (4) - Foto: Geert Bistervels
Foto: Geert Bistervels

Passantenhaven Dalfsen 2020 (4)

DALFSEN – André en Rina uit Raalte hebben sinds april van dit jaar een motorkruiser. In de voorgaande jaren gingen ze altijd met hun caravan op pad. De vele beperkingen vanwege Corona in Nederland en Europa heeft hen doen besluiten de caravan weg te doen en een boot te kopen.

Dit is dus het eerste jaar dat ze Nederland vanaf de waterkant bekijken en dat bevalt ze erg goed. Voor de boot hebben ze een vaste ligplaats in de IJsselhaven van Hattem.

Aangezien beiden geen ervaren bootmensen zijn, hebben ze – hoewel het voor de afmeting en de snelheid van de boot niet verplicht is – alle twee een vaarbewijs gehaald.

Ze balen ervan dat de reling aan de voorzijde van de boot in de sluis een “oeiplekje” opgelopen heeft. Maar met dat ene plekje ziet de goed onderhouden boot van 40 jaar er nog steeds als nieuw uit.

De totale vakantie voor André, Rina (en Rico de Amerikaanse buldog en vernoemd naar de bekende Nederlandse kickbokser) duurt dit jaar maar liefst 4 vaarweken. Vanaf Hattem zijn ze via IJssel, Spooldersluis Zwolle, Zwarte Water en Vecht in Dalfsen gekomen.

Ze hebben vorige week met hun boot 4 dagen in de passantenhaven van Dalfsen gelegen en zijn daarna 3 dagen in Ommen geweest.

Dat ze nu voor 3 nachten weer terug zijn in Dalfsen heeft voor hen de volgende redenen:

–       de vriendelijkheid, gemoedelijkheid  en betrokkenheid van de havenmeesters,
–       je voelt je welkom en “direct thuis” in deze passantenhaven;
–       haven, douches en toiletten zijn netjes en worden goed onderhouden;
–       de nabijheid van de diverse winkels is op loopafstand;
–       Dalfsen heeft een zeer goede ambachtelijke slagerij (in winkelstraat: Prinsenstraat); André roemt de heerlijke worsten van slager Van Broekhuizen;
–       het havengebouwtje met de havenmeesters functioneert voor hen als een soort Toeristen Infomatie Centrum.

Met hun boot “Wending” komen André en Rina zeker een aantal weekenden terug naar Dalfsen; vanaf Hattem is het slechts 4 uur varen via een prachtige route.

Aan de boot zullen ze nooit een andere naam dan “Wending” geven, volgens  André omdat:

–       je aan iets nieuws moet wennen (boot in plaats van caravan);
–       de boot een keerpunt in hun leven bracht;
–       in de scheepvaart betekent wenden “van koers veranderen”, niet alleen voor- of achteruit, maar ook naar links of naar rechts.

De varende Raaltenaren zien voor de uitstraling van de passantenhaven graag nog een ding veranderen:  nette bedrijfskleding voor de havenmeesters.

Paul Scholten Dalfsen

Foto 1a: Geert Bistervels Dalfsen, Foto 2a: Paul Scholten Dalfsen

Foto's 2
Passantenhaven Dalfsen 2020 (4) - Foto: Paul Scholten
Foto: Paul Scholten
Artikel delen: