Hoe Kun Je Je Online Privacy en Veiligheid het Best Beschermen

Hoe Kun Je Je Online Privacy en Veiligheid het Best Beschermen

REGIO – Onze online bezigheden hangen steeds nauwer samen met ons persoonlijke leven. Dat betekent uiteraard ook dat criminelen via het internet toegang kunnen krijgen tot onze meest gevoelige gegevens. Hier lees je hoe je je digitale privacy en veiligheid zo goed mogelijk kunt beschermen.

Nieuw fenomeen
Dankzij het internet hoeven we niet langer uren in de bibliotheek door te brengen om een paar bronnen te onderzoeken. Voor nieuwe kleding en boodschappen hoeven we de deur niet uit. Een verre reis stellen we rustig vanuit onze woonkamer samen. Betalingen verrichten we met een paar muisklikken, wat ons een wandeling naar de brievenbus bespaart. En via Skype en social media houden we contact met verre vrienden. Het internet faciliteert ons leven op allerlei manieren.

Maar het internet bracht niet alleen maar voordelen. Het leidde ook tot het ontstaan van een nieuw fenomeen: cybercriminaliteit. Oplichters en hackers liggen overal ter wereld op de loer voor makkelijke slachtoffers. Vaak zijn zij uit op persoonlijke data, waarmee ze identiteitsfraude kunnen plegen. Ook kunnen ze rechtstreeks vragen om geld. Denk bijvoorbeeld aan gijzelsoftware of een phishingmail waarin je gevraagd wordt een verkeersboete te betalen. Andere oplichters bellen je liever persoonlijk op en doen zich voor als een medewerker van Microsoft, de zogenaamde helpdeskfraude.

Online bescherming
Zowel grote bedrijven als particuliere gebruikers kunnen het doelwit zijn, zolang zij hun online bescherming niet op orde hebben. Internetcriminelen kiezen voor de weg met de minste weerstand. Bovendien hebben ze een grote vijver om in te vissen, want de pandemie heeft onze afhankelijkheid van het internet alleen maar doen toenemen. Deze tips zijn dan ook essentieel voor een goede online bescherming.

Virtueel Privénetwerk
Een VPN voegt een extra beschermingslaag toe aan al je internetverkeer. Je wisselt de gegevens dan niet meer rechtstreeks met de openbare server of de internet service provider (ISP) uit. De informatie gaat eerst via een versleutelde tunnel naar de VPN-server. De VPN-server zorgt dan voor encryptie van de data, voordat het deze naar de openbare server of ISP zendt. Het voordeel is dat hackers deze data niet meer kunnen lezen. Daarbij blijft jouw eigen IP-adres onzichtbaar. Buitenstaanders krijgen alleen het IP-adres van de door jou gekozen VPN-server te zien.

Tweefactorauthenticatie
Voor het inloggen op een account, moet je een wachtwoord invoeren. Hier kunnen twee dingen misgaan. Mogelijk heb je een wachtwoord gekozen dat makkelijk te raden is. Of jouw wachtwoord is betrokken bij een datalek. Dit laatste is vooral een probleem als je hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts gebruikt. Om te voorkomen dat een ander met dat wachtwoord op andere accounts kan inloggen, stel je tweefactorauthenticatie in. Voor toegang tot je account heb je dan een wachtwoord nodig én een andere vorm van identificatie. Dat kan een toegangscode per sms zijn, een code via een app, een e.dentifier of een authenticatiesleutel in de vorm van een USB-stick.

Wachtwoordmanager
In principe moet je voor elke website en elke account een uniek en moeilijk te raden wachtwoord kiezen. Combinaties als ‘Welkom2021’ of ‘12345678’ komen in de praktijk helaas nog vaak voor. Maar zo zet je de deur voor internetcriminelen wel wagenwijd open. Of zelfs meerdere deuren, als je deze makkelijke wachtwoorden gebruikt voor verschillende accounts. Gelukkig hoef je je unieke en ingewikkelde wachtwoorden niet allemaal te onthouden. Een wachtwoordmanager slaat al je wachtwoorden veilig op. Je hebt dan alleen nog maar het wachtwoord van deze manager nodig.

Privé zoekmachines
De meeste mensen gebruiken Google als standaard zoekmachine. Het is dan ook de enige die een eigen werkwoord in de Nederlandse taal heeft. Als we iets willen opzoeken, spreken we van ‘googelen’. We hebben het nooit over ‘Bingen’ of ‘Yahoo-en’, hoewel dit ook vrij bekende zoekmachines zijn. In de loop der jaren hebben we wel geleerd dat veel grote zoekmachines het niet al te nauw nemen met onze digitale privacy. Denk bijvoorbeeld aan advertenties die je aangeboden krijgt op basis van jouw zoekgedrag.

Toch zijn er ook zoekmachines die jouw zoekgedrag helemaal niet bijhouden. Zo werkt ‘startpagina’ op dezelfde manier als Google, maar zonder traceerfuncties. Een andere stevige concurrent is DuckDuckGo, die ook geen gebruik maakt van cookies. Bovendien is DuckDuckGo gebruiksvriendelijk, makkelijk aan te passen en geeft het steeds dezelfde resultaten.

Artikel delen: