Liesbeth Portheine - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Liesbeth Portheine

DALFSEN – Vogelend Nederland is in opwinding over de aanwezigheid van een juveniele lammergier op de Lemelerberg. Een imposante verschijning met haar bijna 3 meter spanwijdte en 7 kg zwaar. Geboren op 12 maart 2020 in Parcao natura Viva (Italië) Eglazine genoemd, en op 13 juni 2020 losgelaten in Gorges du Trevezel (Frankrijk).

Het is mede aan de Nederlandse Liesbeth Portheine te danken dat het met de populatie van deze soort weer de goede kant op gaat. Zij richtte op haar eigen kosten in de Pyreneeën een hooggelegen studiecentrum op, met daarin een ruimtes voor ecologisch onderzoek, educatiecentrum voor scholen en startpunt voor excursies.

Samen met de Spaanse vogelbescherming werden er grote stappen gezet met het uitzetten van jonge lammergieren in Europa. Een verdrievoudiging van de populatie tot gevolg.
Liesbeth maakte het financieel mogelijk met eigen geld en de middelen van de door haar opgerichte Nederlandse Lammergier Stichting (inmiddels opgeheven).
Vlak voor haar overlijden op 17-11-2020 ontving zij voor haar uitzonderlijke inzet de “Gouden Lepelaar” van Vogelbescherming Nederland.

Waar een persoon toe in staat is, zeer bijzonder.
(meer info over deze lammergier op natuurpunt.be)

Jos Scholten

Artikel delen: