Dit moet je weten over de border collie 

Dit moet je weten over de border collie 

NEDERLAND – Mogelijk heeft de pandemie ervoor gezorgd dat je graag een hond wilt. Logisch, zo’n huisdier zal voor veel plezier zorgen. Bovendien zorgt de hond ervoor dat je elke dag wel naar buiten moet om te gaan wandelen met het dier.

Hierdoor krijg je zelf meer beweging, wat natuurlijk hartstikke gezond is. Helaas zorgt het direct ook voor een probleempje. Er zijn namelijk ontzettend veel verschillende hondenrassen, dus hoe kun je dan kiezen welk exemplaar het meest geschikt is voor jou? Mogelijk ben je zelf groot fan van de Cane Corso, maar zit je partner meer te denken aan een Golden Doodle. Zie dan maar eens een keuze te maken. Het is dan beter om verder te kijken naar andere rassen die jullie beide leuk vinden, zoals bijvoorbeeld de Border Collie. Daar kun je meer over lezen in dit artikel!

Achtergrond 
De Border Collie is ontstaan ​​in het grensgebied tussen Schotland en Engeland in de 18e eeuw. Hun primaire rol was om schapen bijeen te drijven, maar Border Collies zijn in staat om vele soorten vee te verzamelen. Natuurlijk hoef je ze hier niet voor te gebruiken, maar dit is wel echt hun specialiteit. Border Collies zijn bovendien zeer intelligent, terwijl ze ook nog eens extreem veel energie hebben. Elke dag wandelen door Dalfsen zal dus wel nodig zijn als je zo’n hond koopt. Hierdoor worden Border Collies bovendien op veel gebieden van dienstverlening gebruikt, waaronder opsporings- en reddingswerkzaamheden en politiewerk.

Uiterlijk
Border Collies staan ​​bekend om hun aparte donzige vacht, spitse oren die naar voren klappen en een slank postuur. Hun werkende oorsprong betekent dat het ras ongelooflijk snel en wendbaar is. Het ras lijkt op een Australian Shepherd of Collie, maar het verschil zit hem in het lichaam. Border Collies hebben namelijk een iets langer, lichter lichaam. Ze wegen normaal gesproken ongeveer 20 kg en kunnen tot 55 cm lang worden. Hun middellange vacht kan zowel in ruwe als in gladde varianten komen. Het ras is er in vele kleuren, waaronder zwart, wit, rood, merle en een mix van al deze tinten. Zwart en wit is de bekendste kleurencombinatie, wat het direct ook de populairste mix van kleuren maakt.

Gedrag
De Border Collie heeft een intense, energieke persoonlijkheid die moeilijk te vermoeien is! Bovendien kunnen ze erg beschermend zijn voor hun gezin en geweldig zijn in de buurt van kinderen en andere huisdieren. Hun neiging om te blaffen maakt ze bovendien tot een zeer effectieve waakhond. Het is echter het beste om ze samen met hun medefamilieleden op te voeden en voorzichtig te zijn als je ze aan vreemden voorstelt. Het hoedende instinct van het ras kan er namelijk toe leiden dat ze nippig zijn met vreemden of onbekende honden of kinderen. Wees daarom ijverig wanneer je je Border Collie meeneemt voor training en zorg ervoor dat je ze leert om terug te keren wanneer je dit zegt.

Training
Border Collies zijn een zeer energieke hond en hebben vanaf het begin training en gezelligheid nodig. Schrijf je Border Collie daarom in voor de puppy-kleuterschool zodra deze oud genoeg is. Je kunt ook met een hondentrainer praten over doorlopende training. De Border Collie moet dagelijks minstens 40 minuten per keer worden uitgeoefend. Het is essentieel dat ze worden getraind om terug te keren wanneer ze moeten, omdat ze bekend staan ​​om auto’s, joggers of andere honden te ‘hoeden’. Border Collies zijn intens slimme honden die gedijen op mentale uitdagingen en banen die ze moeten doen. Als zodanig is dit een ras dat behoorlijk veel tijd en aandacht vraagt ​​en niet geschikt is voor drukke eigenaren van gezelschapsdieren.

Artikel delen: