Grutto (de hooivogel) in rubriek “snavel en veren” - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Grutto (de hooivogel) in rubriek “snavel en veren”

DALFSEN – De grutto is in november 2015 gekozen als onze nationale vogel. Het is een gezichtsbepalende vogelsoort van het gevarieerde platteland. Hoge dichtheden worden gevonden in de veenweidegebieden. De soort staat ernstig onder druk ten gevolge van intensiteit waarmee het grasland wordt onderhouden. In het verleden werden de weilanden slechts enkele malen bewerkt en omstreeks begin juni voor de eerste keer gemaaid.

Nu zijn 6-8 bewerkingen geen uitzondering en, zoals uit de foto blijkt, de eerste snee op 13 mei (foto mannetje grutto naast uitgemaaid nest). Ook de structuur en samenstelling van het grasland is veranderd, van bloemrijk en kruidig naar een groen biljartlaken van Engels raaigras. Gevolg? Vernietiging, geen dekking en geen voedsel. Ook de grutto staat hierdoor op het punt uit ons landschap te verdwijnen. Nederland is dan het eerste land ter wereld, met een uitgestorven nationale vogel.

Gelukkig zijn er agrarische ondernemers die natuur inclusief boeren en producten afzetten zoals “weidemelk”, en “weidevogelkaas” Ondernemen waarin ruimte is voor de grutto. Door het kopen van deze natuurvriendelijke producten kunnen wij deze “echte” ondernemers helpen en wellicht de grutto redden.

Inzending en foto: Jos Scholten.

Artikel delen: