Curator op scherp in Billy’s zaak

HEINO- GANZEPAN – De curator in de zaak Billy’s Party Ranch, mr. Timo Bruning, staat naar eigen zeggen op scherp om de affaire rond het failliete Heinose restaurant te ontrafelen. Toeval of niet, Bruning was vorig jaar als curator betrokken bij het faillissement van schnitzelrestaurant Tirol, destijds eigendom van Rob van Klinken.

 Bruning, specialist van JPR-advocaten in Deventer, ontdekte geen onregelmatigheden in het faillissement van Tirol, de voorloper van Billy’s Party Ranch. Dankzij de onderzoeken van destijds kan Bruning wel als een ervaringsdeskundige worden beschouwd. Hij verdiepte zich in de administratie en heeft aangaande het Heinose horecabedrijf een netwerk opgebouwd. Bruning heeft mede daardoor een donkerbruin vermoeden wat hem te wachten staat bij de failliete puinhoop van Billy’s-baas Hans de Boer. ,,Mij hebben ook de geruchten bereikt dat De Boer zich bezighoudt met oplichting”, zegt Bruning gedecideerd. ,,Mocht blijken dat er geknoeid is, dan zal ik niet schromen dit te melden bij het fraude-meldpunt van het Openbaar Ministerie (OM). Ik doe dit werk als curator nu tien jaar en ik heb de indruk dat het in de mode is dat katvangers de boel leeghalen. Het gebeurt althans veel vaker dan vroeger”’. Bruning zegt zich allerminst geremd te voelen door het feit dat er vermoedelijk niet of nauwelijks geld te halen valt in het geval van Billy’s Party Ranch. Zelfs als dit betekent dat daardoor zijn honorarium in de knel komt, dan nog is Bruning gebrand op het achterhalen van de waarheid. ,,Ik zie het als een onderdeel van mijn vak. Als je geen terriër bent, dan ben je niet geschikt voor dit vak.”

Mr. Dirk Wesseling uit Raalte, de advocaat van het Billy’s personeel, heeft een andere kijk op de zaak. Hij heeft niet zo’n hoge pet op van het OM en de rechterlijke macht. Tien jaar terug was Wesseling actief als curator. ,,Ik heb dat 25 jaar gedaan”, zegt Wesseling. ,,Toen heb ik besloten om die beker aan mij voorbij te laten gaan. De politie was niet bereid om een aangifte van fraude op te nemen en verderop in het vastgelopen ambtenarenapparaat werd het ook niet beter. Dat is nog steeds zo. Heel veel grote organisaties lijden aan zelfoverschatting en de ambtelijke molen, schei uit. Daarom ben ik ook met strafzaken gestopt. Heilloze zaak, alleen maar negatieve ervaringen. Wat nog zoden aan de dijk zet is de methode die Youp van ’t Hek bij Pauw en Witteman hanteerde.”

Mr. Bruning zegt deze geluiden te herkennen, maar weigert de handdoek in de ring te gooien. Er wordt volgens de curator binnen zijn beroepsgroep volop gediscussieerd over de onmogelijkheden en knelpunten. ,,De problemen zijn bekend. Het is tijd dat het OM actie onderneemt. Fraudeurs mogen niet vrijuit gaan.”

Wat dat betreft sluit zijn visie naadloos aan bij die van het personeel dat jaren actief was bij Tirol en Billy’s. Ook zij zeggen van ganser harte te hopen dat de praktijken van Hans de Boer tot stilstand worden gebracht. ,,Hij mag hier niet mee wegkomen en op een andere plek weer een heleboel mensen duperen.” (Bron stentor salland)

Artikel delen: