Dalfsen woedend over zware schorsing trainer Kuijer

richardkuijer.jpg

DALFSEN – Coach Richard Kuijer van de handbalsters van MizuWaAi/Dalfsen is door het Nederlands Handbalverbond (NHV) voor tien wedstrijden geschorst.Aanleiding voor de zware sanctie is een uit de hand gelopen discussie tussen de coach en de scheidsrechters Jonker en Van der Zande na het duel tegen VOC in de play-offs van vorig seizoen.

Dalfsen heeft grote moeite met de lange straf en de manier waarop de zaak door de NHV-tuchtcommissie en vervolgens door de commissie van beroep is behandeld. Bestuurslid Rob van Westing noemt de gebeurtenissen laakbaar. “We zijn in een welles-nietes spelletje met de arbiters beland en hebben het gevoel dat we met de rug tegen de muur staan. We zitten met een enorm gevoel van onbegrip.”

In de bewuste wedstrijd raakte Lynn Knippenborg behoorlijk geblesseerd aan het gezicht door een actie van Rachel de Haze, een overtreding die door de arbiters niet werd geconstateerd. Kuijer wilde naderhand bij de leiding verhaal halen in een discussie, die vlot verzandde in grove verwijten over en weer. Van Westing heeft vooral moeite met de nasleep van het voorval. “Op initiatief van Kuijer hebben we de scheidsrechters uitgenodigd om de zaak te bespreken. Daar is niet op gereageerd. Sterker nog, twee weken later lag er een aanklacht van bedreiging bij de bond.”

De kwestie belandde bij het NHV, nadat de scheidsrechters bij het bondsbureau in Oosterbeek hadden gevraagd hoe zij dit meningsverschil aan moesten pakken. Op aanwijzing van een NHV-medewerker werd de handreiking van Dalfsen vervolgens door de arbiters omgezet in een papieren aanklacht.

Van Westing vindt de straf buiten proportioneel hoog. Omdat Kuijer na een incident tegen Hellas nog een voorwaardelijke schorsing had staan moet hij twaalf duels missen. Het betekent dat de coach tot en met februari van de bank is verbannen en wordt vervangen door manager René Cloo.

“Omdat de straf door de commissie van beroep is bevestigd, is er geen weg meer die we kunnen bewandelen. Ja, de normale rechtspraak. Maar dat is vanwege de kosten en de tijd die het zal vergen geen optie”, stelt Van Westing. De club heeft Kuijer wel aangesproken op zijn gedrag. Het fanatisme van de coach gaat ver. “Maar als iemand weet dat het zo niet verder kan, is het Richard Kuijer wel. We zien op dat vlak bij hem ook duidelijk verbetering.”

Bron; De Stentor

Artikel delen: