Duitse helm werd onderduiker noodlottig in Lenthe

DALFSEN – HEINO – Het graf van Reijer Willem Ligchaam, begraven in graf nummer 5, is teruggevonden bij het controleren van de administratie van de algemene begraafplaats. Die controle vond plaats in het kader van de grootscheepse renovatie van de Heinose begraafplaats. Het grove werk is bijna klaar, de afronding (nieuwe aanplant) gebeurt komend voorjaar. 

  

 

 

Op 11 april 1945 leek de bevrijding ook voor onderduiker Reijer Willem Ligchaam heel dichtbij. Maar hij werd gedood door Canadese bevrijders. Ligchaam had een Duitse helm opgezet.

De negentienjarige Reijer Willem Ligchaam zat tijdens de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog ondergedoken bij boer Van Leussen aan de Twentseweg in de Dalfser buurtschap Lenthe, bij Hoonhorst. De jongeman uit Jaarsveld, provincie Utrecht, werd nieuwsgierig toen op 11 april 1945 de Canadese bevrijders via Raalte en Heino oprukten. Hij ging kijken in de omgeving van de Heinoseweg en Twentseweg, Daarbij zette hij waarschijnlijk als bescherming, maar zonder verder na te denken over mogelijke gevolgen een gevonden Duitse helm op. Vervolgens werd hij dodelijk getroffen door Canadees vuur.De aangifte van zijn overlijden is gedaan op 16 april 1945 bij de gemeente Dalfsen. Maar hij is begraven op de algemene begraafplaats van de toenmalige gemeente Heino. Zijn laatste rustplaats is een graf zonder zerk, waar een betonnen paaltje staat met het nummer 5. Het wordt geflankeerd door zes graven waar wel een grafsteen op is geplaatst. In het kader van de grootscheepse renovatie van de algemene begraafplaats aan de Rozendaelseweg is het graf van de onfortuinlijke Ligchaam teruggevonden. Dat gebeurde bij het controleren van de onvolledige administratie van de begraafplaats door ambtenaar Ab Petter, die bij de gemeente Raalte is belast met het beheer van de begraafplaatsen en tevens consul is voor de Oorlogsgravenstichting. Het graf is bij die Oorlogsgravenstichting als nationaal oorlogsgraf aangemeld.De gemeente Raalte heeft de nabestaanden inmiddels geïnformeerd over de ‘ontdekking’ van het graf van Ligchaam. De familie heeft in een eerste reactie aan Petter laten weten dat wordt overwogen om het stoffelijk overschot te laten herbegraven op het ereveld in Loenen. (bron stentor salland)

Artikel delen: