Herstel zichtlaan rond Huize Den Berg

zichtlaan1.jpg

DALFSEN – De Firma Noest is druk bezig met het herstellen van een zichtlaan van Huize Den Berg. Hier op deze foto zijn ze bezig tussen huize Den Berg en de Poppenallee. Vroeger liep die laan van de achterkant huize Den Berg tot helemaal aan de vecht, dwars over de Poppenallee. Aan de voorkant van huize Den Berg liep die helemaal door tot aan de Bosrandweg.

zichtlaan2.jpg

De Bergerallee, dwars over de Diezerstraat. Huize  Den  Berg is een kasteel met de meest lange zichtlanen van Nederland, maar liefst 5 kilometer lengte weet historicus de Heer Jan Veldhuis te vertellen. Vermoedelijk is hier subsidie voor het herstel van deze laan gekregen.

zichtlaan3.jpg

Links de boomkweker Herco Veldhuis uut de Hoonhorst de leverancier van de bomen en rechts een medewerker van bosbouwbedrijf Noest uit Ommen

Activiteiten

In de jaren 1985 en 1986 is het Huis Den Berg gerestaureerd en voor meervoudige bewoning geschikt gemaakt. Zodoende kan de woonfunctie op eigentijdse wijze voortgezet worden. In het zomerseizoen is het Huis door groepen – op aanvraag – gedeeltelijk te bezichtigen. Zo wordt gewerkt aan het herstel van de oorspronkelijke toestand van paden en doorkijkjes en is een in 1831 gekapt gedeelte van de zichtlaan achter het huis weer ingeplant. Het is van groot belang geweest dat in het archief een door Samuel van Beinum in 1742 getekende kaart werd aangetroffen die de structuur van het landgoed in de 18e eeuw zeer goed weergeeft.

Zo als zo vaak komt de stentor een week later terug op het zelfde onderwerp, nu met dit verhaal:

Ontwerp 1742 in ere hersteld

door Arjan Bosch. woensdag 01 december 2010 | 07:00 | Laatst bijgewerkt op: woensdag 01 december 2010 | 08:38Tekstgrootte 

 

Door het planten van boompjes is een nieuwe aanblik ontstaan, waardoor de zichtlaan naar Huize Den Bergh is hersteld. Het koetshuis wordt straks benut als kantoor. foto Sacha Wunderink

 

DALFSEN – De jonge boompjes staan in een strakke rij opgesteld, de ondersteunende paaltjes zijn al even recht in de grond gezet. De dwarrelende sneeuw maakt het idyllische, winterse plaatje vanaf de Poppenallee bij Dalfsen richting de kilometers verder liggende Huize Den Berg compleet.

De dwarrelende sneeuw maakt het idyllische, winterse plaatje vanaf de Poppenallee bij Dalfsen richting de kilometers verder liggende Huize Den Berg compleet. De Van Dedem-Den Berg stichting is druk bezig om de zogenoemde zichtlaan vanaf de provinciale weg richting de havezate in oude staat te herstellen.

De oplettende automobilist moet het al gezien hebben. Tussen de bomen door, over de weilanden en langs de slootjes is het culturele erfgoed al duidelijk zichtbaar geworden. Het gaat om een strook grond van enkele kilometers lang, precies zoals in het ontwerp van 1742 is opgesteld. “Maar de zichtlaan is niet het enige wat we rond Huize Den Berg gaan herstellen”, legt Floor van Dedem, voorzitter van de Van Dedem-Den Berg stichting uit. “In de loop van volgend jaar hopen we ook alle hekken te vervangen, verschillende lanen te snoeien en wat paden in het Sterrebos op te knappen.”

Voor de speciale werkzaamheden heeft de stichting, die voor een deel uit nazaten van de familie Van Dedem bestaat, een provinciale subsidie in de wacht weten te slepen. In het oorspronkelijke ontwerp, dat als leidraad voor de werkzaamheden heeft gefungeerd, is het landgoed vanaf de boorden van de Vecht te zien.

Naast het herstellen van de zichtlaan gaat Huize Den Berg ook de functies van de verschillende gebouwen rondom het landgoed veranderen. Zo wordt het historische koetshuis van binnen helemaal omgebouwd tot kantoor. “Maar niet zomaar van een koekjesbakker, hoor”, haast Van Dedem zich te zeggen. “We zijn in overleg met de Monumentenwacht, die passen prima bij ons. Als stichting hopen we met het landgoed economisch op eigen benen te staan. Daarom hebben we besloten een gedeelte te gaan verhuren.”

Tenslotte meldt Floor van Dedem nog dat het register waar de stichting hard aan heeft gewerkt inmiddels af is. In het boekwerk is een overzicht opgenomen waarin na te zoeken is waar alle documenten over de havezate te vinden zijn. Ook sponsors hebben de afgelopen maanden financieel bijgedragen aan het eindresultaat. Alleen was het niet te doen voor de Van Dedem-Den Berg stichting. Van Dedem wil met name de gemeente Raalte noemen. “Waarom?Omdat Dalfsen ons niet heeft gesponsord.”

Artikel delen: