Strengere regels voor alcohol in het verkeer.

En de kans is groot dat die regels ook voor jou gelden. Het bromfietsrijbewijs, dat 1 oktober 2006 is ingevoerd, valt niet onder de maatregel beginnend bestuurder. De nieuwe alcohollimiet van 0,2 promille is er voor iedereen die z’n rijbewijs heeft vanaf 30 maart 2002 of het nog gaat halen, óók alle brom- en snorfietsers tot 24 jaar.

 Mensen die jonger zijn dan 18 jaar als ze hun rijbewijs halen, zijn 7 jaar lang beginnend bestuurder. Voor degenen die ouder zijn dan 18 als ze hun rijbewijs halen geldt de 0,2 promille limiet de eerste vijf jaar. Kort gezegd komt de nieuwe regel op het volgende neer: Méér dan 0,2 promille alcohol? Niet meer rijden!

Deze informatie is afkomstig van een campagne van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Hieronder staan een aantal veelgestelde vragen en hun antwoorden.

Hoeveel is 0,2 promille eigenlijk?

Weinig, heel weinig. Maar he weinig precies, dat is moeilijk te zeggen, omdat alcohol bij iedereen anders valt. Je lichaamsgewicht speelt een rol. En in het ene drankje zit meer alcohol dan in het andere. Of je man of vrouw bent, telt soms ook mee. De beste tip die we je daarom kunnen geven is: drink gewoon geen alcohol, als je nog moet rijden. Dan blijf je altijd aan de veilige kant van de streep.Waarom geen 0,2 promille voor iedereen?

Het antwoord is helder: de strengere alcohollimiet geldt voor jongere en minder ervaren bestuurders, omdat juist de groep een hoge kans heeft op een ongeluk. Dat werpt natuurlijk de vraag op wanneer iemand een ervaren bestuurder mag worden genoemd. Die grens is gebaseerd op cijfers en onderzoek. Daaruit blijkt simpelweg dat jongere en minder ervaren bestuurders al bij een alcoholpromillage vanaf 0,2 promille sneller een gevaar op de weg kunnen zijn.Alcohol in het verkeer: dat kan echt niet meer!

Doel van de nieuwe regels is om de combinatie van drinken en rijden tegen te gaan. Want die combinatie is en blijft levensgevaarlijk. Je zou denken: waarom dan niet gewoon 0,0 promille? Daar is uitgebreid naar gekeken, maar het bleek niet te kunnen. Bijvoorbeeld omdat je door het eten van zoetigheid al kleine hoeveelheden alcohol in je bloed kan krijgen. Daarom is de grens gelegd bij die 0,2 promille. Maar eigenlijk betekent het gewoon: niet drinken, als je nog de weg op moet.Want wat is het probleem ook al weer met drinken en rijden?

Alcohol maakt overmoedig. Je denkt dat je alles aankunt, zeker zoiets alledaags als auto of brommer rijden. Toch blijkt alcohol veel meer invloed op je rijgedrag te hebben dan je zou denken. En het vervelende is: als alcohol eenmaal in je bloed zit, gaat het er niet snel weer uit. Ook niet met een snel broodje shoarma na een avondje stappen. Of met sterke koffie aan het eind van het feest. En trouwens ook niet met overgeven. Ondanks alle voorlichting en politiecontroles, stappen nog steeds te veel mensen met alcohol op achter het stuur. Het gevolg is, dat elke week onnodig slachtoffers vallen. Vaak jonge mensen in de bloei van hun leven. In 2007 vielen 95 doden door alcoholgebruik in het verkeer en moesten 2.200 gewonden in het ziekenhuis worden opgenomen (in beide gevallen gaat het om 12% van het totaal aantal verkeersslachtoffers, SWOV 2007). Ongeveer een kwart van de alcoholgerelateerde verkeersslachtoffers is jonger dan 24 jaar.Wat als je teveel hebt gedronken en toch gaat rijden?

Dan ben je natuurlijk niet slim bezig. Want je zet je eigen veiligheid n die van anderen op het spel. Bovendien riskeer je een stevige boete. Blaas je meer dan 0,2 promille dan mag je niet verder rijden. Als je bent betrokken bij een ongeluk, dan wordt het nog veel vervelender. Denk daarbij aan het kwijtraken van je rijbewijs. En zelfs aan forse cel- of werkstraffen. Word je gepakt met meer dan 0,8 promille alcohol in je bloed, dan volgt een verplichte EMA-cursus (Educatieve Maatregel Alcohol). Die kost je niet alleen drie vrije dagen, maar ook nog eens het cursusgeld van minimaal 750 euro.Kortom: met alcohol op gaan rijden is een enorme gok. Het is spelen met je leven. En ook nog eens spelen met je duurbetaalde rijbewijs.

Je wilt drinken n veilig thuiskomen?

Dat is veel simpeler dan je zou denken. Het enige wat je hoeft te doen, is vooraf even een Bob regelen. Want Bob blijft nuchter en zorgt dat jij veilig thuis komt. En het mooie is: de volgende keer ben jij gewoon de Bob.

Artikel delen: