Dalfsen zet taalcoaches in

DALFSEN – Op 3 maart 2014 reikt wethouder Maurits von Martels de certificaten uit aan de eerste 14 taalcoaches in Dalfsen die de basiscursus taalcoach hebben gevolgd. Deze vrijwilligers hebben een training gehad van de Stichting Lezen en Schrijven. De taalcoaches helpen als vrijwilliger de gemeente om de laaggeletterdheid aan te pakken.

In Dalfsen gaat het om zo’n 2500 mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Het huidige digitale tijdperk vraagt, of zelfs eist, dat mensen kunnen lezen en schrijven. Niet kunnen lezen en schrijven betekent dikwijls dat je moeilijk aan het werk komt, dat je brieven en andere informatie, zoals e-mails van vrienden of familie niet begrijpt enzovoort. Laaggeletterden kunnen zich daardoor onvoldoende staande houden in de samenleving. De ervaring leert dat deze mensen toch wel enige schaamte hebben en zich niet zomaar aanmelden voor een taalcursus. Het is een onzichtbare doelgroep. Mensen schamen zich voor hun problemen maar hebben door een grote mate van creativiteit ervoor gezorgd dat zelfs familie, vrienden of kennissen er niet van op de hoogte zijn.

 

De taalcoaches dragen eraan bij laaggeletterdheid uit de taboesfeer te halen. Ze bevorderen het lezen en digitale vaardigheden. Laaggeletterden krijgen hiermee de kans om (beter) te participeren in de maatschappij. In de bibliotheek van Dalfsen komt een Taalpunt. In dit Taalpunt is informatie te verkrijgen over taalcursussen en is materiaal beschikbaar voor verdere oriëntatie. Wethouder Von Martels doet een dringende oproep aan mensen, die problemen ondervinden bij het lezen en schrijven, om zich te melden. Dat kan in de bibliotheek bij het Taalpunt.

 

Of u moeite heeft met taal en lezen kunt u herkennen door de taalmeter te gebruiken. Een proefversie van de taalmeter is te zien op www.taalmeter.nl

Artikel delen: