Interview Ruud van Leeuwen - Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma

Interview Ruud van Leeuwen

Hij is 59 jaar, geboren in Utrecht, maar sinds 1992 woont Ruud van Leeuwen al in Dalfsen. Ruud heeft 3 kinderen en is ondertussen al trotse opa en woont in het buitengebied vlak naast de Vecht. Vanaf volgende week maandag zal hij zitting nemen in het college als nieuwe wethouder. Wij zochten hem op zodat we beter kennis kunnen maken met deze nieuwe wethouder.

Bij zijn woning aangekomen kun je direct merken dat Ruud een passie heeft voor het buitenleven. Sinds hij in Dalfsen woont heeft hij ook geen behoefte gehad om te verhuizen. Hij houdt van tuinieren en verbouwd zijn eigen tomaten, paprika’s, sla, bonen en ga zo maar door. Hiervoor gebruikt hij weer de mest van zijn eigen schapen, want van dieren houdt Ruud ook veel. Zo is hij een imker, maar heeft hij ook eenden en kippen.

Zijn liefde voor het plattelandsleven heeft hij ook altijd kunnen vinden in zijn werk. Ruud is docent bij AOC de Groene Welle in Zwolle. Deze baan heeft hij opgezegd, maar tot aan de zomervakantie zullen er nog een aantal werkzaamheden worden afgerond. Zo moeten er nog examens worden afgenomen, staan er nog een aantal vergaderingen gepland en als voorzitter van de OR moeten zijn taken overgedragen worden. Op de Groene Welle gaf hij biologie, engels, dierkunde en rekenen.

Na 9 jaar zitting te hebben genomen in de gemeenteraad gaat er voor Ruud nu wel een wens in vervulling. Voor hem is het nu een week officieel bekend, maar in de afgelopen 2 weken zag hij het al wel aankomen. Vooral de uitslag met voorkeursstemmen vond hij heel bijzonder. Als Gemeentebelangen was het al waarschijnlijk dat er een wethouderspost ingevuld zou worden, hierdoor zou Ruud sowieso weer in de raad terecht komen, maar hij ging er niet direct van uit dat hij wethouderskandidaat zou zijn. In de coalitieonderhandelingen heeft hij bewust afstand genomen.

Voor Gemeentebelangen was het toch een logische keuze aangezien zijn ervaring en het plan om de taken van Evert Goldsteen grotendeels over te nemen. Ruud heeft veel ervaring en inzicht op het financiële beleid. Logisch dat hij als grootste speerpunt noemt voor de komende 4 jaar om de gezonde financiële positie van de gemeente te behouden. Hier wil Ruud op toe zien met helder en transparant beleid. Als tweede speerpunt noemt Ruud de decentralisaties welke op de gemeente afkomen. Er moet evenwicht zijn in de zorgplicht en de financiën en de zwakkeren in de samenleving moeten we beschermen. Als grootste uitdaging wordt de Rechterensedijk genoemd. Er is veel emotie omtrent deze weg en er moet een duurzame oplossing komen. Andere zaken waar de wethouder zich voor gaat inzetten zijn het Waterfront, de veiligheid op de N340 & N377, het Kulturhus in Nieuwleusen, evenemententerrein Oudleusen, het Kroonplein en de kanalisering, ontwikkeling van de nieuwbouw Ooster-Dalfsen en het terrein achter de molen in Hoonhorst. Hier staan op dit moment nog de gymzaal en de bibliotheek, maar die worden binnenkort samengevoegd in het Kulturhus. De plannen zijn om hier voor senioren woningen te bouwen met extra voorzieningen.

Op de vraag wat Ruud persoonlijk zal gaan inbrengen in het college kon snel antwoord gegeven worden. Ruud noemt zichzelf sterk in het relativeren en is nuchter. Daarnaast kan hij goed de angel uit een discussie halen en vindt hij het belangrijk om de essentie van het onderwerp helder te krijgen. Ruud zet in op burgerparticipatie en noemt dat iedereen altijd welkom is op zijn kantoor in het gemeentehuis.

Foto's 3
Interview Ruud van Leeuwen - Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma
Interview Ruud van Leeuwen - Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma
Artikel delen: