Nabeschouwing WK-plein Dalfsen van onze eigen Dalfser Jobcoach

Opnieuw kreeg Nederland het voor elkaar om de overwinning binnen te slepen met een geweldige 2-1 overwinning tegen Mexico, in de éérste wedstrijd van de knock-out fase. Bij voorbaat waren er de twijfels hoe Nederland zou gaan presteren, en de eerste helft was ook nog niet overtuigend, maar na een paar wissels bleek het dan toch beter te gaan.

Op het plein was de sfeer tijdens de wedstrijd gezellig, maar zo rond de 48e minuut klonk er een doodse stilte toen Dos Santos de bal het doel in ramde. Na een tijdje kwam het geklets weer op gang, en werd de sfeer als maar beter wanneer Nederland kansen bleef krijgen. Toen na een tijdje zelfs Klaas-Jan Huntelaar het veld in kwam hoorde ik een opmerking als ‘Wanneer Huntelaar scoort, de hele wereld zal op zijn kop staan.’ Die kans liet dan even op zich wachten, maar na 88 minuten scoorde Wesley Sneijder. Het feest barstte los, de glazen bier vlogen door de lucht, maar we zaten weer in de wedstrijd! We lagen er nog niet per se uit, en dat was ook duidelijk aan te merken op de sfeer. Diep in de blessuretijd kreeg Nederland dan ook nog eens de lang verwachte penalty, die ze ook al eerder hadden mogen krijgen. De later ingekomen speler: Huntelaar mocht vanaf de stip schieten, en voor we het wisten stonden we voor. Het overvolle WK-plein barst los. De oranje snippers vliegen door de lucht, en wederom het bier ook.

Hoe stil het was bij het doelpunt van Dos Santos, zo uitbundig werd er gejuicht toen de scheidsrechter voor het eindsignaal floot. Zoals het er op dit moment uitziet komen we aankomende zaterdag Costa Rica tegen (83e minuut, 1-0 wanneer ik dit schrijf), maar zoals we vanavond gemerkt is, niets is zeker tot aan het eindsignaal. ‘Met bloed, zweet en tranen hebben we dan toch de overwinning behaald’ was de eerste reactie van een van de vele toeschouwers. Zijn het dan toch de gouden wissels die er voor zorgen dat Nederland van een achterstand een overwinning weet te maken? Of zijn het die fantastische –in oranje gehulde kleding-  fans uit Dalfsen…