Dressuur, springen en EHBO voor paarden op Manege Laarbrug

OMMEN – Het hele jaar rond is iedereen, die meer wil weten over de paardensport, welkom op manege Laarbrug. Maar tijdens de Open Dag op zaterdag 20 september is de drempel wel heel laag en kunnen belangstellenden kennis maken met alle vormen van de ruitersport.

Dressuur rijden zoals Anky van Grunsven of springen zoals Jeroen Dubbeldam is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar wie wil leren omgaan met paarden, buitenritjes maken in de bossen van Vilsteren of over de Lemelerberg en af en toe eens meedoen aan een wedstrijdje, is bij manege Laarbrug aan het juiste adres. Om mensen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de ruitersport organiseert Peter Schwieters aanstaande zaterdag een Open Dag. In de ochtend kunnen de bezoekers vanaf 9.30 uur kijken hoe het er in een kinderles en een volwassenles aan toe gaat en vanaf half 1 ’s middags worden er diverse clinics gehouden. “Dressuurruiter Saskia Meijer geeft een dressuurclinic op mijn zelf gefokte paard Chailly”, vertelt Peter Schwieters. “Voorzien van een microfoontje zal zij tijdens het rijden precies vertellen wat ze precies doet en waarom. De bekende springruiter Anne-Liza Makkinga zal hetzelfde doen, maar dan tijdens het springen.”

Omdat er steeds meer vraag komt naar de mensport, start Peter Schwieters binnenkort met menlessen. Daarom wordt er tijdens de Open Dag ook een menclinic gehouden. “De vraag naar mennen komt met name van de ouders van kinderen die hier op les zitten. Een aantal van hen is zelf ook gaan rijden, maar er zijn ook mensen die graag iets met het hele gezin willen doen. De mensport is daarvoor bij bij uitstek geschikt. In het weekend er lekker met zijn allen erop uit trekken en onderweg gezellig picknicken in de vrije natuur is een leuke en gezonde activiteit.”

Het verzorgen van paarden is meer dan alleen maar voeren en stallen uitmesten. Het is ook belangrijk om eerste hulp bij paarden te kunnen verlenen. Een veearts van de Paardenkliniek uit Den Ham geeft een speciale EHBO-clinic waarbij hij onder andere zal uitleggen hoe je wonden moet behandelen en kolieken kunt herkennen.

Naast de clinics kunnen mensen ook hun overtollige rijspullen verkopen of ruilen op de ruilbeurs die er gehouden wordt. “Tot en met vrijdag kunnen mensen de rijsportartikelen waar ze vanaf willen hier inleveren”, zegt Peter. “Deze worden dan voorzien van een sticker met een nummertje en een prijs erop en tijdens de Open Dag te koop aangeboden in een kraam op ons erf. Aan het einde van de dag kunnen de mensen hun opbrengst of spullen bij ons afhalen.” Kijk voor meer info op www.manegelaarbrug.nl

Artikel delen: