Liever thuis blijven wonen?

LEMELERVELD -Dat is de wens van iedereen, zo is overal te lezen. Dit wordt ook steeds meer gepromoot. Langer zelfstandig blijven met hulp en zorg thuis is dan ook het motto van de regering. De provincie en de gemeenten sluiten hierbij aan met de actie ”Lang zult u wonen”. De vraag is echter: “Kan dit”? Is de woning geschikt om langer zelfstandig te blijven wonen? Moeten er aanpassingen komen in de woning? Wat zijn de mogelijkheden?

Niet alleen bouwtechnisch, maar ook met toepassingen van hulpmiddelen en technologie. De gemeente Dalfsen heeft per woning een stimuleringssubsidie beschikbaar gesteld van maximaal € 1.500,– wanneer iemand 60 jaar en ouder is. Een indicatie voor hulp en/of zorg is niet nodig. Het moet wel betrekking hebben op langer zelfstandig wonen. Bijzonder is dat u ook een kijkje kunt nemen in een mantelzorgwoning. Het is een mobiele unit die tijdens de infomarkt naast de Mozaïek geplaatst wordt.

 

Dinsdagmiddag 4 november a.s. kunt u daar informatie over krijgen van een aantal bedrijven tijdens de infomarkt in kulturhus de Mozaïek. Zie de advertentie in de Lemelervelder van de bedrijven en organisaties die met een stand aanwezig zijn. Ook de stand van de provincie “Lang zult u wonen” is aanwezig. Er kan een afspraak gemaakt worden voor een thuisscan; een standaardenquête van ruimten met aandachtspunten voor verbeteringen en veiligheid. Speciaal daarvoor wordt om 14.30 uur een presentatie en demonstratie gegeven over valtechniek. Eén op de drie ouderen valt wel eens, soms met ernstige gevolgen. Vallen is te leren, zegt de fysiotherapeut die daarvoor een speciale cursus heeft gevolgd.

 

Opgave voor een cursus valtraining kan daarna plaatsvinden. De informatiemarkt vindt plaats op dinsdag 4 november a.s. van 13.30 uur tot 17.30 uur in kulturhus de Mozaïek, Kroonplein 66 te Lemelerveld

Artikel delen: