Veilig zwemwater, op zoek naar verkoeling

Veilig zwemwater, op zoek naar verkoeling

Als het kwik stijgt, zoeken we graag verkoeling in het water. Meren, plassen en rivieren zijn favoriete plekken om te vertoeven. Maar waar kun je nu veilig zwemmen? Waterschap Vechtstromen adviseert om te zwemmen in één van de officieel aangewezen zwemwateren.

 

 

Het water in beken, sloten en plassen staat onder invloed van vele, meestal natuurlijke, omstandigheden. Als de temperatuur stijgt en toevoer van water afneemt kunnen zich ook problemen voordoen als overmatige algengroei (blauwalg), botulisme en ziekteverwekkende bacteriën en virussen, maar ook kan er verontreiniging voorkomen. Zwemmen in open water is altijd op eigen risico. Voor het waterschap is het onmogelijk om alle wateren te controleren op zwemwaterkwaliteit. Neem daarom geen risico en zwem alleen in de gecontroleerde wateren! Dit geldt tevens voor huisdieren. Ook zij kunnen ziek worden als ze in aanraking zijn gekomen met besmet water.

 
Maar welke zwemplekken zijn nu veilig? De waterschappen in Nederland hebben gezamenlijk een website en een bijbehorende zwemwaterapp ontwikkeld, waarin informatie wordt gegeven over 800 zwemlocaties. Het gaat hierbij om zowel de kwaliteit van het water als nuttige informatie over de zwemlocatie, zoals bijvoorbeeld de aanwezigheid van een horecagelegenheid. Tijdens het badseizoen van 1 mei tot 1 oktober worden de 800 officieel aangewezen zwemlocaties in Nederland regelmatig gecontroleerd op verontreinigingen. Alle locaties worden minimaal 1 keer per maand onderzocht. De waterbeheerder inspecteert de zwemwaterplekken ook op andere soorten van vervuiling, zoals blauwalgen of andere giftige algen en veiligheid. Deze informatie is zowel op de website zwemwater.nl als via de zwemwaterapp te raadplegen.

 
Op de website www.zwemwater.nl kun je de actuele informatie vinden over de kwaliteit van de zwemlocatie bij jouw in de buurt. Ook vind je er tips over het zwemmen in open water. Wil je de informatie liever op jouw mobiele telefoon? Download dan de zwemwaterapp voor Android of Apple.

Artikel delen: