Gemeente Dalfsen stopt met Meldpunt Armoede Anoniem

Gemeente Dalfsen stopt met Meldpunt Armoede Anoniem

DALFSEN – Het college van de gemeente Dalfsen heeft op 15 december 2015 besloten het Meldpunt Armoede Anoniem met ingang van 1 januari 2016 stop te zetten. Ondanks de aandacht bij de start heeft het college geconstateerd dat er sinds de installatie slechts een zeer gering aantal meldingen bij het meldpunt is binnengekomen.
De telefoonlijn blijkt tot eind 2013 vijf keer zijn gebeld. Sindsdien zijn geen meldingen binnengekomen. Daarom is geconcludeerd dat het meldpunt onvoldoende werkt bij het opsporen van (verborgen) armoede.

Sociale Kern Teams zinvol alternatief
Een beter alternatief voor het meldpunt ziet het college in de Sociale Kern Teams (SKT’s) die Dalfsen sinds 2015 kent. De professionals werken op verschillende vakgebieden samen binnen de SKT’s. Zij vervullen juist een belangrijke signaleringsfunctie als het gaat om het opsporen en doorspelen van signalen over kwetsbare inwoners met onder andere problemen van financiële aard. Het college acht het zinvol om de samenwerking vooral in dit kader te versterken.

Meldpunt Armoede Anoniem
De gemeenteraad van Dalfsen heeft in mei 2012 het Beleidsplan schuldhulpverleningsbeleid vastgesteld. Daarbij is speciale aandacht gevraagd voor het opsporen van (verborgen) armoede door het inrichten van een meldpunt waar burgers anonieme meldingen kunnen doen over zichzelf, maar ook over inwoners in kwetsbare financiële situaties. Destijds zijn tussen de gemeente en Carinova afspraken gemaakt over het beheer van dit meldpunt, die later met Stichting De Kern zijn voortgezet.

Bron: Gemeente Dalfsen

Artikel delen: