23 februari start Steunpunt Formulieren in Trefkoele+

DALFSEN – Vanaf 23 februari kunnen inwoners uit de gemeente Dalfsen, die moeite hebben met het invullen van aanvraagformulieren op het gebied van Werk en Inkomen, hulp vragen bij het steunpunt Formulieren in de Trefkoele+ in Dalfsen (op de eerste verdieping). Elke dinsdagochtend van 09.00 uur tot 12.00 uur helpen twee vrijwilligers inwoners om deze formulieren in te vullen.
Inwoners kunnen hulp inschakelen bij het invullen van formulieren voor bijvoorbeeld de huurtoeslag, zorgtoeslag, kwijtschelding gemeentelijke belasting en individuele bijzondere bijstand (geen belastingaangifte).

Werkwijze
Vrijwilligers en inwoners vullen de aanvraagformulieren gezamenlijk op de computer in. Wat ze zelf kunnen invullen doet men uiteraard zelf en waar hulp nodig is helpt de vrijwilliger een handje. De vrijwilligers geven ook informatie en tips hoe ze het formulier de volgende keer zelf kunnen invullen. Lukt het niet om alles in één keer in te vullen, dan wordt een vervolgafspraak gepland.

Pilot
Het blijkt dat veel inwoners uit de gemeente Dalfsen moeite hebben om aanvraagformulieren op het gebied van Werk en inkomen alleen in te vullen. Daarom heeft de gemeente Dalfsen in 2015 besloten met een pilot van start te gaan. Dit loopt gedurende één jaar. Er wordt anoniem gemonitord hoeveel mensen om hulp vragen, om welke vragen het gaat, uit welke kernen de hulpbehoevenden komen en op welke manier ze bij het Steunpunt terecht komen. Naar aanleiding van deze uitkomsten, worden zaken aangepast en verbeterd.

Starten op één locatie
Er wordt gestart met een steunpunt in De Trefkoele+ in Dalfsen, waar de mensen uit de hele gemeente welkom zijn. Mocht uit de monitoring naar voren komen dat dat in specifieke kernen veel vragen zijn, dan behoort een steunpunt in deze kern(en) tot de mogelijkheden.

Humanitas Thuisadministratie
De gemeente Dalfsen heeft Humanitas Thuisadministratie gevraagd de coördinatie van het steunpunt op te pakken. Humanitas is samen met welzijnsstichtingen Landstede Welzijn, SWOL, SMON en de gemeente tot het idee van het Steunpunt gekomen. In totaal helpen negen enthousiaste vrijwilligers inwoners de formulieren in te vullen. De afgelopen weken is hard gewerkt om goed voorbereid van start te gaan. De coördinatie van het steunpunt ligt bij Humanitas Thuisadministratie. Vrijwilligers worden door de coördinator blijvend gecoacht en getraind.

Hulp nodig?
Iedereen die hulp nodig heeft is van harte welkom op dinsdag van 09.00 uur tot 12.00 uur in de Trefkoele+ in Dalfsen. Om het formulier direct en goed in te kunnen vullen zijn gegevens nodig zoals een paspoort of ID, inkomensgegevens en de DigiD.

Bron: Gemeente Dalfsen

Artikel delen: