Buitenkunst (1) - Foto: Paul Scholten
Foto: Paul Scholten

Buitenkunst (1)

DALFSEN – Op diverse plekken in de gemeente Dalfsen staan in de openlucht kunstwerken. In het begin van de Prinsenstraat staat sinds 2003 een kunstwerk met de titel “Alven/De Elfen”.

De twee stenen Alven zitten op een wolk van gepolijst terrazzo (met kleine stukjes marmer en roze steen vermengde cement); het geheel is geplaatst op een pigmenten betonnen sokkel. ’s Zomers wordt er water opgepompt tot de bovenkant van de wolk en dit vormt een waterspel tegen de twee stenen figuren.

In het kunstwerk geeft kunstenaar Dings aan de volgende bepalende kenmerken voor Dalfsen en omgeving weer te geven: water, groen, landelijkheid en natuur. Het beeld kan volgens de kunstenaar gezien worden als een ode aan aarde, water en lucht. De Alven hangen als schimmen boven de mist over de rivier de Vecht.

De kunstenaar is Nicolaas Dings; hij volgde opleidingen aan de Stadsacademie in Maastricht en de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam.

Zijn plastieken *) zijn vaak driedimensionale collages, waarbij hij terrazzo combineert met bronzen en stalen elementen.

*) Een plastiek is een bepaalde variant binnen de beeldhouwkunst. In tegenstelling tot een sculptuur, waarbij het kunstwerk uit een star materiaal gehakt of gesneden wordt, ontstaat een plastiek door toevoeging uit een beweeglijke dus ‘plastische’ massa door modelleren en/of gieten. Het samenvoegen van bestaande materialen noemt men assemblage. (Bron: Wikipedia)

Foto's 2
Buitenkunst (1) - Foto: Paul Scholten
Foto: Paul Scholten
Artikel delen: