“Ald Izer” aan kade Dalfsen - Foto: Paul Scholten
Foto: Paul Scholten

“Ald Izer” aan kade Dalfsen

Afgelopen vrijdagmiddag lag een oud schip met de naam Ald Izer (Gaastmeer) aan de Dalfser kade.

Omdat deze naam voor een schip mij nieuwsgierig maakte, ben ik in gesprek gegaan met de huidige eigenaren. Dat zijn Robbert van Hasselt en zijn vrouw Willy Lammers afkomstig uit Meppel.

Afgelopen jaar hebben beiden de weloverwogen beslissing genomen om het hele jaar op het water te gaan wonen en leven. Daarvoor hebben zij afscheid genomen van hun woning in “een Vinex locatie” in Nijeveen (gemeente Meppel).

Vanaf 1 december zijn zij de eigenaren van Ald Izer, een Rosendaalse zeilklipper (een vrachtschip) nog die van alle gemakken is voorzien.

Deze winter heeft het schip in de haven van Meppel gelegen en daar zijn nog enkele grote (onderhouds-)werkzaamheden uitgevoerd. De elektrische bedrading is grotendeels vernieuwd en met de installatie van zonnepanelen met accu’s (deze wegen maar liefst 1000 kg!) is men zelfvoorzienend qua stroom.

Voor de maanden oktober tot en met maart zoeken Robbert en Willy nog een vaste ligplaats in Meppel of in de buurt van deze stad. De overige maanden zijn bedoeld om lekker te gaan varen en om elders met het schip te liggen zoals in havens.

Robbert en Willy zijn allebei nog te jong om gepensioneerd te zijn. Hij werkt als subsidie-adviseur gewoon aan boord van het schip en zij heeft een baan in Dalfsen.

Het 25 meter lange vrachtschip dat omstreeks 1900 gebouwd is, heeft met Ald Izer (oud ijzer) een bijzondere naam; deze naam is bedacht door de vorige eigenaar.

Het schip is in het begin van de Tweede Wereldoorlog – zoals dat ook gebeurde met sommige andere vrachtschepen – door de toenmalige eigenaar in Wilnis tot zinken gebracht. De reden: voorkomen dat  het schip in handen komt van de Duitse bezetter.

Het heeft tot 2009 geduurd voordat iemand belangstelling toonde in het gezonken schip en er geld voor over had om het schip te bergen.

Het gezonken schip werd door de nieuwe eigenaar gekocht voor de oud ijzer prijs.

Deze nieuwe persoon was erg gecharmeerd van o.a. de geschiedenis van de oude zeilklipper en hij heeft het schip volledig gerestaureerd.

Na een leven van bijna 70 jaar onder water, was de restauratie een grote en dure klus. Het schip heeft een volledig nieuwe bodem gekregen en ook de roef is helemaal nieuw. Het dek en veel andere onderdelen van het schip zijn nog origineel.

De eigenaren Robbert en Willy gaan door de aankoop van het schip een nomadisch bestaan leiden. Hier hebben zij met volle overtuiging voor gekozen en dat leven gaat ze zeker lukken.

De “Ald Izer” ligt nu een paar dagen in Dalfsen aan de kade en daarna gaat de vaart misschien richting Ommen. Dat is dan wel afhankelijk of er dit weekend regen gaat vallen. Met een diepgang van 110 cm lukt het momenteel namelijk niet om door de stuw bij Vilsteren te gaan.

Foto's 2
“Ald Izer” aan kade Dalfsen - Foto: Paul Scholten
Foto: Paul Scholten
Artikel delen: