Wat zijn de mooiste wandelroutes in de buurt van Dalfsen?

Wat zijn de mooiste wandelroutes in de buurt van Dalfsen?

DALFSEN – Veel mensen hebben er in de pandemie voor gekozen om een hond aan te schaffen. Mogelijk heb jij ook een Labradoodle bijvoorbeeld gekocht. Je zult dan natuurlijk wel met het dier moeten wandelen, want een hond heeft veel beweging nodig. Dit hangt uiteraard wel van het ras af, zo zal een Australische herder immers veel meer beweging nodig hebben dan een chihuahua.

Ook met een Pomeriaan zul je niet veel hoeven te wandelen, maar met andere hondenrassen dan juist wel weer. Gelukkig zal dat in de buurt van Dalfsen niet moeilijk zijn. Hier vind je namelijk een aantal prachtige wandelroutes, die ook zeker geschikt zijn voor de baasjes van honden. In dit artikel vind je hier een paar voorbeelden van

Landgoedwandeling Helmhorst en Boschwijk
Zo kun je een wandeling maken van maar liefst 14 kilometer die je langs twee mooie landgoederen brengt. Tijdens deze afwisselende tocht wandel je door een waterrententiegebied langs de Westerveldse Aa met je hond. Vervolgens kom je ook langs de Joodse begraafplaats van Zwolle, waarna je een rondje maakt door het bos van het eerste landgoed: landgoed Helmhorst. Nadat je door het bos hebt gewandeld zul je nog een rondje lopen om de Wijthmenerplas, waarna de route door het beeldschone landgoed Boschwijk loopt. Ook kom je nog langs de Nooterhof. Deze route start overigens in Zwolle bij Bushalte Herenweg, al kun je natuurlijk ook zelf een startplaats bepalen om vervolgens deze route te volgen.

NS-wandeling Ommen-Dalfsen
Daarnaast kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een wandeling te maken in het Vechtdal, zoals de NS-wandeling Ommen-Dalfsen. Deze route is 16,6 kilometer lang en start bij station Ommen, wat ontworpen is door architect Cuypers. De wandeling zal eindigen bij station Dalfsen. Deze tocht is onderdeel van de tweedaagse NS-wandeling Mariënberg-Ommen-Dalfsen. Het volgt het spoor van het Vechtdalpad. Tijdens deze wandeling zul je onder andere door Vilsteren komen, wat vroeger een esdorp was. Inmiddels is het een groot particulier landgoed. Bij het eindpunt vind je Grand Café Het Oude Station, wat natuurlijk bij station Dalfsen ligt. In de buurt hiervan vind je ook De Zwevende Kei. Deze nepkei van spuitbeton balanceert op een scheve zuil.

Uiterwaarden van de IJssel
Alhoewel Zwolle natuurlijk een drukke stad kan zijn, kun je er alsnog verrassend rustig wandelen. Toegegeven, deze route ligt niet in de stad zelf, maar er juist net onder. Hier kun je een route volgen door de uiterwaarden van de IJssel. Deze route is 9 kilometer lang, dus je zult er ongeveer twee uurtjes over doen. Het begint trouwens bij Landwinkel en Theetuin De Huppe, waar je normaal gesproken ook zult eindigen. De tocht door de uiterwaarden van de IJssel stuurt je eerst over de dijk, waardoor je direct een prachtig uitzicht hebt op de uiterwaarden. Vervolgens kom je terecht aan de overkant van de rivier, waar Hattem en natuurlijk ook de Veluwe ligt. Je loopt bovendien ook nog eens door Het Engelse Werk.

Trage Tocht Hellendoorn
In het noorden van Hellendoorn vind je landgoed Schuilenberg. Dit was eeuwenlang onderwerp van geschillen tussen de hertogen van Münster en Gelre, wat komt doordat het strategisch ligt. Het ligt namelijk aan de Regge, wat een riviertje is dat onderdeel was van de waterweg tussen Almelo en Zwolle. Daarnaast kruist bij Schuilenberg ook nog eens de weg van Zwolle naar Twente. Vroeger stond hier een kasteel, maar helaas is daar niets van bewaard gebleven. De laatste restjes van de havezate die er nog staan zijn Het Bouwhuis en een bakstenen boogbrug. Trage Tocht Hellendoorn, wat 15 kilometer lang is, begint en eindigt op dit landgoed.

Artikel delen: