Geef het schip een naam. - Foto: Paul Scholten
Foto: Paul Scholten

Geef het schip een naam.

DALFSEN – Hans van den Brink en Marieke Wernink hebben enkele dagen met hun schip aan de kade van Dalfsen gelegen. Vanuit deze ligplaats hebben zij fietstochten in het gezellige Dalfsen en de prachtige omgeving gemaakt.

Het schip lijkt op een historisch schip, maar het is een replica van een grote Schokker; een zeilschip die vaak door onder anderen Schoklanders werd gebruikt voor de visserij op grotere wateren zoals de Noordzee en de toenmalige Zuiderzee.

Qua model is het schip een vergrote versie van een zeepunter, die afgeleid is van de (Gieterse) punter waarmee in het binnenland gevist werd. De afmetingen van deze Schokker zijn: 15,5 meter lang, 5,5 meter breed en een diepgang van 1,15 meter.

Het schip is ongeveer 30 jaar geleden op een jachtwerf in Nijkerk gebouwd in een serie van drie. De eigenaar van de werf wilde goede en zeewaardige zeilschepen met een historisch karakter bouwen en hij heeft daarom voor de Schokker gekozen.

Één van de gebouwde schepen heeft hij zelf gehouden en dit is 4 jaar geleden verkocht aan Hans en Marieke.

Het schip heeft een vaste plek in de historische haven van Urk. Deze winter heeft het schip voor onderhoud in een overdekte loods in Zwartsluis gelegen. Daar hebben Hans en Marieke het teakhout van nieuwe laklagen voorzien, zodat het hout weer volledig weersbestendig is. De romp van het schip is van kunststof en heeft daarom veel minder onderhoud nodig.

De meeste werkzaamheden aan het schip kunnen zij zelf doen; enkel voor het onderhoud van de motor wordt de hulp van een technische man ingeschakeld.

De twintig meter hoge mast van het schip moet nog van een nieuwe laklaag worden voorzien. De mast ligt buiten, dus het werk daaraan kan eigenlijk pas beginnen als weer en temperatuur daar geschikt voor zijn.

Aangezien het schip nu “mastloos” is, konden Hans en Marieke eindelijk een keer op de Vecht richting Dalfsen/Ommen varen. Met de 20 meter hoge mast lukt het namelijk niet onder Vechtbruggen bij Zwolle te varen.

Komende zomer zal weer veel gevaren/gezeild worden op Friese meren, IJsselmeer en Waddenzee. Graag willen ze met hun schip ook nog een keer richting Denemarken en Oostzee. Het beste kun je op dit schip met 3 bemanningsleden werken, maar door hun jarenlange ervaring lukt het ook goed met zijn tweeën.

Over de naam van hun schip hebben Hans en Marieke nog steeds geen beslissing kunnen nemen. Welke van de volgende twee moet het worden: ‘ Schokker van Hans’ of  Vrouwe Mathilde (Marieke’s tweede naam) of…………..

Heb jij een idee voor de naam van dit prachtige zeewaardige zeilschip, mail dit dan naar psdfotografie@gmail.com en maak kans op een vaartochtje.

Foto's 6
Geef het schip een naam. - Foto: Paul Scholten
Foto: Paul Scholten
Geef het schip een naam. - Foto: Paul Scholten
Foto: Paul Scholten
Geef het schip een naam. - Foto: Paul Scholten
Foto: Paul Scholten
Geef het schip een naam.
Geef het schip een naam.
Artikel delen: