Met elkaar aan de slag met openbare ruimte

Met elkaar aan de slag met openbare ruimte

DALFSEN – Het Dalfser college van B&W stelt de gemeenteraad voor het nieuwe Integraal Beleid Openbare Ruimte ‘Buiten Voor Elkaar’ vast te stellen. Het plan ‘Buiten Voor Elkaar’ beschrijft op welke manier de gemeente, samen met de gebruikers van de openbare ruimte de komende jaren de openbare ruimte wil onderhouden en ontwikkelen. Veranderingen door de komst van onder andere de Omgevingswet, initiatieven van inwoners en de opgave voor de opwek van energie waren reden voor een vernieuwing van het beheer van de openbare ruimte.

Wethouder Ruud van Leeuwen: ‘Een goede openbare ruimte betekent veel voor iedereen die in onze gemeente woont, werkt, onderneemt en recreëert. Het zorgt ervoor dat mensen zich hier thuis voelen, het draagt bij aan gezondheid, sociale veiligheid, welzijn en aan de economische positie van ons gebied. De openbare ruimte is van ons allemaal en we zijn er ook samen verantwoordelijk voor. Daarom vinden we het belangrijk kaders en afspraken vast te leggen, zodat we samen voor nu én voor de toekomst kunnen zorgen dat we het buiten met elkaar, goed voor elkaar hebben. Nieuwe inzichten, zoals bijvoorbeeld over biodiversiteit en klimaat, zorgen dat er anders gekeken wordt naar bijvoorbeeld zaaien, planten en maaien. Daarnaast blijkt dat de omgeving waarin we leven veel invloed heeft op onze gezondheid en dat de inrichting van die openbare ruimte daaraan kan bijdragen’.

Het beleidsplan verbindt belangrijke opgaven als de opwek van duurzame energie, klimaatadaptatie en thema’s als gezondheid met elkaar. Een grasveld kan bijvoorbeeld een mooie aankleding zijn voor een wijk waarmee het er netjes uitziet, maar kan ook worden gezien als een veld voor biodiversiteit of een veld waar kinderen spelen en mensen elkaar ontmoeten. De gemeente wil samen met inwoners kijken hoe dit in de praktijk kan worden gebracht door in gesprek te gaan en door te experimenteren.

Het nieuwe beleidsplan geeft ruimte om beter in te kunnen spelen op die ideeën en behoeften vanuit de samenleving. Ruud van Leeuwen: ‘Inwoners hebben vaak mooie ideeën over de inrichting van hun omgeving; van plannen voor een hondenlosloopveld tot een initiatief voor een buurttuin. Wij bieden graag de ruimte voor deze ideeën en willen inwoners van harte uitnodigen plannen met ons te delen.’ Hiermee sluit de gemeente aan bij de wens voor inwonerbetrokkenheid burgerparticipatie en mede- en zelfbeheer van inwoners in de openbare ruimte.

Het woord is nu aan de raad. De raadscommissie bespreekt het plan op 15 november en op 29 november komt het plan in de gemeenteraad. De vergaderingen zijn voor iedereen live te bekijken via ris.dalfsen.nl.

Artikel delen: