Gevolgen klimaatverandering meegenomen in nieuw rioleringsplan - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Gevolgen klimaatverandering meegenomen in nieuw rioleringsplan

DALFSEN – Elke vier jaar maakt de gemeente Dalfsen een rioleringsplan, waarin omschreven wordt wanneer onderdelen vervangen moeten worden of het afwateringssysteem wordt uitgebreid. Het nieuwe rioleringsplan is aangeboden aan de Gemeenteraad. Aan de nieuwe versie van het plan is een paragraaf toegevoegd waarin is omschreven hoe het rioolstelsel mee kan veranderen met het veranderende klimaat. Verwacht wordt dat we steeds vaker te maken hebben met extremer weer, zoals hitte en wateroverlast.

Dalfsen had op 4 juli een voorproefje van het veranderende klimaat door zeer lokale en hevige regenval. Knelpunten die toen door het vele regenwater in beeld kwamen zijn dan ook meegenomen in het nieuwe rioleringsplan. De gemeente is verantwoordelijk voor een goed werkende riolering en is verplicht het functioneren van de riolering te omschrijven in het gemeentelijke rioleringsplan. Om de gezondheid van de inwoners te beschermen is het belangrijk afvalwater uit de directe leefomgeving  te verwijderen en grond- en hemelwater gecontroleerd weg te laten stromen.

Blijven investeren

Wethouder Ruud van Leeuwen: ‘Vanaf 2022 investeren we, verspreid over vier jaar, € 750.000 in het waterafvoersysteem. We blijven investeren, zodat Dalfsen ook in de toekomst deze wettelijke taak adequaat kan blijven uitvoeren.

Werkzaamheden aan het riool worden de komende vier jaren zoveel mogelijk gecombineerd uitgevoerd, zodat omwonenden zo weinig mogelijk overlast ondervinden. Ook wordt regionaal samengewerkt met andere gemeenten, waterschap en waterbedrijf om werkzaamheden aan het riool zo efficiënt mogelijk uit te voeren.

Het gemeentelijk rioleringsplan 2022 – 2026 wordt op 15 november besproken door de raad van Dalfsen. 

Artikel delen: