Harry Gruizinga gaat weer fietsen - Foto: Paul Scholten
Foto: Paul Scholten

Harry Gruizinga gaat weer fietsen

DALfSEN – Harry Gruizinga heeft vorig jaar van 9 tot en met 24 augustus een fietstocht van 800 kilometer gemaakt vanaf de vaste standplaats die hij – samen met zijn echtgenote Roelie – al tien jaar heeft op camping De Stuwe in Oudleusen. De uitgestippelde route ging toen naar Cadzand in Zeeland en weer terug naar de camping.

Aan deze fietsprestatie heeft Dalfsennet vorig jaar september aandacht besteed, omdat het lange tijd helemaal niet goed ging met de gezondheid van Harry. Hij heeft een melanoom gehad die gunstig behandeld kon worden. De in 2017 ontdekte uitgezaaide prostaatkanker is – door de vele chemokuren – momenteel gelukkig stabiel. Bovendien heeft hij de afgelopen jaren voor beide knieën protheses gekregen.

De afgelopen winter is Harry drie dagen per week “in trainingskamp” geweest bij de sportschool in zijn woonplaats Hoogeveen. De fietstocht van vorig jaar en de intensieve training (zoals spinning) in de sportschool hebben hem fysiek en mentaal erg sterk gemaakt.

Na overleg met hemzelf, Roelie en zijn persoonlijke coach in de sportschool gaat Harry in augustus een nieuwe uitdaging aan. Hij gaat vanaf 8 augustus via Limburg, de Ardennen en Luxemburg naar het eindpunt de stad Trier (en weer terug). Voor deze reis heeft hij een periode van maximaal drie weken uitgetrokken.

De voorbereidingen voor deze tocht zijn een stuk beter dan vorig jaar. Voor de oude mini tent die niet altijd waterdicht was, heeft hij een nieuwe aangeschaft. Het voordeel is ook dat hij nu met zijn voeten binnenboord kan slapen en rechtop – op een campingstoeltje – kan zitten. Na veel oefenen kan hij deze octogram buizentent in korte tijd opzetten. De oude stadsfiets is vervangen door een stevige trackingfiets en de onbetrouwbare hondenkar is nu een degelijke en tevens grotere fietskar.

Voor Harry is de fietsreis van dit jaar een soort dankbetuiging voor de inzet van “de zorg” die nodig was om hem weer op de been te krijgen. Hij is alle zorgmedewerkers  ontzettend dankbaar met het resultaat van al hun inspanningen. Voor hem is het spannend hoe zijn knieën (knieprotheses) reageren als hij in de Ardennen en Luxemburg fietst.

Als deze reis gaat slagen, hoopt hij – als zijn gezondheid dat toe laat –  in 2023 naar Santiago de Campostella in Spanje te fietsen. Voor die tocht zal hij deze winter nog veel meer moeten trainen.

Op de camping hoopt hij veel gebruik te kunnen maken van de e-boeken van de openbare bibliotheek. Naast fietsen is namelijk lezen een andere grote hobby van hem.

Harry’s motto luidt ”geniet van het leven en leef je leven, zoals je dat zelf wilt”. Spaar je dromen/wensen niet op tot later, want misschien komt dat er niet voor jou.

Voor DalfsenNet gaat Harry een reisverslag maken dat (inclusief foto’s) met enige regelmaat gepubliceerd gaat worden.

Foto's 3
Harry Gruizinga gaat weer fietsen - Foto: Paul Scholten
Foto: Paul Scholten
Harry Gruizinga gaat weer fietsen - Foto: Paul Scholten
Foto: Paul Scholten
Artikel delen: