Harry Gruizinga is bijna thuis - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto

Harry Gruizinga is bijna thuis

DALFSEN – Sinds Harry Gruizinga zijn kapotte fietskar op een camping in Limburg heeft laten staan, fietste hij als een “Toerrenner” naar Trier.

Op 23 augustus was hij gevorderd tot Burg-Reuland in België (vlakbij Luxemburg).

Hij heeft 44 kilometer over een “Vennbahn” (een niet meer gebruikte spoorbaan) gefietst. De gisteren door hemzelf – met behulp van YouTube filmpjes – afgestelde derailleur blijft het gelukkig goed doen. Harry vindt zichzelf niet echt handig, maar dit heeft hij toch weer gefikst.

Donderdag 25 augustus ging de tocht door het mooie Luxemburg en heeft hij langs de riviertjes Ourthe, Saure en Moesel gereden. Het einddoel Trier heeft hij eindelijk bereikt en voor zijn slaapplek heeft hij in deze stad een Youth Hostel opgezocht. Hij kwam te liggen in het onderste bed van een stapelbed. Op de ”bovenste verdieping” had een oude man zijn slaapplek gevonden.

Toen Harry de volgende morgen (vrijdag) om 6.15 uur opstond om zich voor te bereiden voor de terugreis, werd ook de oude Manfred wakker. Manfred kon met geen mogelijkheid zelfstandig uit zijn hoge bed komen, omdat hij helemaal klem zat. Met veel duwen en trekken heeft hij de man losgekregen en hem daarna geholpen om naar beneden te komen.

Net voorbij Trier kreeg Harry al te maken met steile heuvels en werd het dus weer “fietswandelen”. Het mooie rijwielpad was na enkele kilometers voorbij en daarna werd het fietsen op een drukke verkeersweg met veel auto- en vrachtverkeer dat levensgevaarlijk dicht langs hem heen scheurde. Voor zijn veiligheid heeft hij via Google een alternatieve route (met 20 kilometer omrijden) kunnen vinden.

Zondag 28 augustus begon de tocht tijdens een miezerig regentje. Doordat hij de navigatie op zijn telefoon niet goed had afgesteld, kwam hij bijna weer op een autoweg terecht. Hij koos er gelukkig voor om via een landweg te gaan, maar dat ging na een paar honderd meter steil omhoog. Via allerlei bosweggetjes bereikte hij uiteindelijk zijn afgesproken pension in Heimbach. Die dag heeft hij maar liefst 93 kilometer gefietst, gelopen en geklommen.

Na de rustdag op maandag, heeft Harry ook op dinsdag het kalm aan gedaan, maar toch wel 90 kilometers afgelegd. Het verblijf had hij in Nieuwstad (vlakbij Sittard) geregeld via Vrienden op de fiets.

Dinsdagmiddag bereikte hij na ongeveer 90 kilometer Boxmeer en woensdag hoopt hij in Diepenveen (bij Deventer) aan te komen. Overnachten gaat weer via Fietsvrienden en dat bevalt hem tot nu toe veel beter dan het kamperen.

Als alles meezit, want dat kun je bij Harry niet altijd zeggen, arriveert hij donderdagmorgen tegen 11.00 uur op camping De Stuwe in Oudleusen.

Daar zullen dan – net als vorig jaar – gezinsleden, familie, vrienden en campinggasten klaar staan om hem welkom te heten.

Harry gaat in Dalfsen een mooie bos bloemen voor zijn vrouw Roelie kopen, want hij is toch maar liefst bijna vier weken onderweg geweest.

Foto's 3
Harry Gruizinga is bijna thuis - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto
Harry Gruizinga is bijna thuis - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto
Artikel delen: